Siirry pääsisältöön

Juhannuskuulumisia ABSO:n miehistöltä

Juhannusta vietetään Turun Meripelastusyhdistyksessä perinteiseen tapaan saaristossa päivystäen, kun meripelastajien ja SPR:n Varsinais-Suomen piirin Caritas-ensivastetoiminta käynnistyi eilen. Caritas-kausi kestää juhannuksesta elokuun alkupuolelle saakka, ja toiminnassa käytettävä pelastusvene Pv ABSO on valmiudessa vuorokauden ympäri. Aluksella voidaan suorittaa monipuolisesti erilaisia meripelastuksen ja ensihoidon tehtäviä. Torstaina alkoi myös Operaatio Meritähti, eli vapaaehtoisten meripelastajien valtakunnallinen juhannusvalmius.

Caritas-toiminta tuo yhteen vapaaehtoisia ympäri Suomea. Juhannukseksi ABSO:n miehistöön on liittynyt mm. helsinkiläinen Pasi Raatikainen. Häntä motivoi vapaaehtoistyöhön mahdollisuus päästä auttamaan muita ihmisiä. Lisäksi hän arvostaa meripelastustoiminnassa ja ensivastekoulutuksessa saamaansa kokemusta: ”Toiminta kehittää minua ihmisenä eteenpäin. Pääsen mukaan mielenkiintoiseen toimintaan ja kohtaamaan ihmisiä.” Helsingissä normaalisti harrastava Raatikainen tulee Turkuun mielellään. ”Erilaisilla veneillä erilaisissa olosuhteissa erilaisella miehistöllä toimiminen on ratkiriemukasta. Täällä oppii uusia toimintatapoja ja ideoita.” 

Hoitovastaavana viikonloppuna toimii Varpu Kaivola, joka työskentelee ensihoitajana Forssassa. Hänen tehtävänään aluksella on vastata hoitotoimenpiteistä ensivastetehtävillä. Vaikka ABSO:n suorittamat tehtävät ovat hyvin samanlaisia kuin mantereella, on Kaivolan mielestä saaristossa toimimisessa omat erityispiirteensä: ”Potilaiden tavoittaminen on haastellisempaa ja se ei tapahdu yhtä nopeasti kuin maalla”, Kaivola kertoo. ”Matka-ajat sairaalaan on pitkät”. Kaivolalla onkin tarjota vinkkejä saaristossa liikkujille: ”Veneessä tai mökillä kannattaa pitää hyvää ensiapulaukkua ja ensiaputaidot ajan tasalla. Lisäksi oman mökin koordinaatit kannattaa selvittää”.

ABSO:n miehistö toivottaa kaikille veneilijöille ja saaristossa liikkuville aurinkoista ja turvallista juhannusta!


ABSOlla harjoitellaan päivittäin joko meripelastukseen tai ensihoitoon liittyviä asioita. Kuvassa hoidetaan kuvitteellisessa tilanteessa savukaasuille altistunutta miehistön jäsentä.