Tietoa meistä

Turun Meripelastusyhdistys ry on vuonna 1962 perustettu Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistys. Harjoitamme vapaaehtoista meripelastustyötä Saaristomerellä, ja olemme mukana Meripelastusseuran kattavassa yli viidenkymmenen jäsenyhdistyksen verkostossa.

Yhdistyksen ensisijaisena tehtävänä on ihmishenkien pelastaminen merellä. Toimintaan kuuluu varsinaisen hengenpelastuksen lisäksi merellä liikkujien kaikenlainen avustaminen vaara- ja ongelmatilanteissa. Alustemme tavanomaista toimintaa ovat karilta irrotukset, tyhjennyspumppaukset, konevikaisten alusten hinaukset, sairaankuljetukset, kadonneiden etsinnät jne. Avovesikaudella 2022 Turun Meripelastusyhdistys suoritti 131 tehtävää ja näihin kului kaikkiaan 1193 henkilötyötuntia. Näistä Rescue ABSO ajoi 106 tehtävää ja Rescue AHTI 31. Tehtävistä pääosa oli ensivastetehtäviä.

Yhdistyksen tehtävämäärissä on ollut jatkuvaa, noin 20%:n vuosittaista kasvua vuodesta 2017 lähtien ja nyt tehtävämäärät laskivat ensimmäistä kertaa vuositasolla. Vuosi 2021 olikin tehtävämäärissä ennätysvuosi sekä Turussa että valtakunnallisesti. Tällöin tehtäviä kirjattiin yhteensä 189 kappaletta. ja apua annettiin 345 henkilölle ja 114 alukselle. Rescue ABSO oli myös Suomen Meripelastusseuran yksiköistä eniten tehtäviä suorittanut alus 158 tehtävällä.

 Merellä liikkujien avustamisen lisäksi yhdistys pyrkii edistämään veneilyturvallisuutta ja hyviä merimiestaitoja valistustyöllä.

Meripelastustehtäviä suoritetaan kahdella pelastusaluksella, pv ABSOlla ja pv AHTIlla. Yhdistyksen veneet ovat valmiudessa toukokuun alusta marraskuuhun asti. Viikonloppuisin alukset päivystävät saaritukikohdastamme käsin tai partioivat saaristossa. Arkisin veneet ovat pääsääntöisesti kotisatamassa, josta ne saadaan liikkeelle noin kahdessa tunnissa hälytyksestä. Vilkkaimpaan loma-aikaan, eli juhannuksesta elokuun alkuun, pv ABSO pidetään miehitettynä ja valmiudessa ympäri vuorokauden. Alusten miehistöön kuuluu päällikkö sekä 2-4 hengen miehistö.

Henkilöjäseniä Turun meripelastusyhdistyksellä on jo yli 2300, joista noin sata on mukana yhdistyksen aktiivisessa toiminnassa sekä miehistön että hallinnon puolella. Yhdistyksen arjen pyörittämiseen tarvitaankin runsaasti eri alojen osaamista kiinteistöhuollosta konemiehiin ja taloushallinnosta viestintään. Yhdistyksen jäseneksi voi kuitenkin liittyä kuka tahansa, eikä osallistumista päivittäiseen työhön vaadita. Kiinnostaako jäsenyys tai pääsy pelastusveneen miehistöön? Lue lisää yhdistyksen jäsenyydestä, Trossi-jäsenyydestä sekä tulokasvalinnastamme.

Turun Meripelastusyhdistyksen toiminta rahoitetaan pääasiassa jäsenmaksutuloilla, lahjoituksilla ja varainkeruutuotoilla sekä suoritetuista tehtävistä maksettavilla korvauksilla. Merkittävin yritysyhteistyökumppanimme on Muovitehdas ABSO Oy, jonka mukaan suurin aluksemme on nimetty. Muita merkittäviä tukijoitamme ovat Orkla ja Elomatic, joiden mukaan toinen pelastusaluksemme ja apuveneemme on nimetty. Jos olet kiinnostunut mahdollistamaan toimintaamme yhteistyön kautta, voit tutustua tukijoillemme suunnattuun sivuun täällä.