Siirry pääsisältöön

Republikens presidents hälsning

Finlands Sjöräddningssällskap fyller aktningsvärda 125 år i år. Den frivilliga sjöräddningen fick sin början när den första frivilliga sjöräddningsstationen grundades på Hogland 1857. Finlands Sjöräddningssällskap grundades 40 år senare.

Finlands Sjöräddningssällskaps medlemsföreningar upprätthåller i dag 60 räddningsstationer på kusten och vid insjöarna från Hangö till Enare. Omkring 1500 utbildade frivilliga sjöräddare deltar i verksamheten.

De frivilliga sjöräddarnas uppgifter har ökat stadigt under de senaste tio åren. I verksamheten ingår räddnings- och biståndsuppgifter, patrullering, jour och utbildning. Otaliga personer som råkat i nöd har fått hjälp via frivilligverksamheten. De allra senaste åren har båtintresset vuxit alltmer till följd av pandemin och det varma vädret och antalet sjöräddningsuppdrag har varit historiskt stort, över 2000 om året. I en del av uppdragen är det fråga om direkt livsfara.

Var och en kan påverka båtsäkerheten genom att agera ansvarsfullt ute på vattnet. Inställningen har betydelse. Finlands Sjöräddningssällskap har gjort ett förtjänstfullt förebyggande arbete genom att sprida information om sjösäkerheten och utbilda båtförare.

Jag tackar alla som deltagit i Finlands Sjöräddningssällskaps verksamhet för ert värdefulla frivilligarbete till förmån för dem som rör sig till sjöss. De frivilliga sjöräddarnas arbetsinsats har ett omätbart stort värde för samhället.

Jag gratulerar Finlands Sjöräddningssällskap till 125-årsjubileet och önskar er viktiga verksamhet framgång!

Sauli Niinistö
Republikens president
Beskyddare för Finlands Sjöräddningssällskaps 125-årsjubileum