Siirry pääsisältöön

Ny sjöräddningsbåt till Ekenäs

Finlands sjöräddningssällskap har mottagit en ny räddningsbåt av klassen PV3, som kommer att stationeras i Ekenäs. Detta kommer märkbart att förbättra sjöräddningsberedskapen på området.

Den 10 meter långa räddningsbåten med vattenjetpropulsion når en maxhastighet om 38 knop. Ombord finns förutom sjöräddningsutrustning också en lätt släcknings- och länsningsutrustning samt förstahjälputrustning. Båten har en hydraulisk bogport, som gör det lättare att ta i land i naturhamnar samt underlättar vid transport av patienter. Därutöver är båten utrustad med en värme- och mörkerkamera, som är ett utmärkt hjälpmedel vid t.ex. efterspaningar.

– Av sjöräddningssällskapets verksamhetsområden är Finskaviken det livligaste, därför är vi glada över att kunna placera en ny och effektiv räddningsbåt som också är anpassad för mera krävande omständigheter, i Ekenäs. Jag tror att det kommer att ge Ekenäs Sjöräddare märkbart bättre verksamhetsförutsättningar samt förbättra sjösäkerheten på området säger Sjöräddningssällskapets verksamhetsdirektör Jori Nordström.

Namngivningsceremonin för den nya båten äger rum i Ekenäs i lördag och inleder beredskapen innan midsommar då besättningen fått behövlig utbildning.

– Vårt verksamhetsområde är rätt stort och uppdragen ute i skärgården kan ske i under rätt krävande förhållanden, så vi är väldigt glada att få motta en för verksamheten ändamålsenlig båt. Under de senaste åren har vi opererat med en öppen båt. Det är en stor händelse för en liten förening att få en ny båt och vi hoppas verksamheten får ett uppsving i och med detta, berättar Ekenäs Sjöräddares ordförande Tove Werner.

Sjöräddningssällskapet gör båtanskaffningarna med hjälp av understöd från STEA. I varje anskaffning ingår en självriskandel på 30%, där centralorganisationen finansierar hälften och den lokala föreningen resten. Ekenäs sjöräddare tar med tacksamhet emot bidrag för fortsatt underhåll av båten samt anskaffning av tilläggsutrustning och utbildning av besättning.

– Vi vill rikta ett ödmjukt tack till alla sponsorer och donatorer, utan er insats skulle detta projekt inte varit möjligt. Vi hoppas ni vill stöda vår verksamhet även i fortsättningen.

Båten som placeras i Ekenäs är den femte i ordningen av Sjöräddningssällskapets PV3-klassens båtar som byggs på Kewatec Aluboats varv i Karleby. Två följande båtar kommer enligt plan att placeras i Ingå och Kuopio under sommaren 2022.