Siirry pääsisältöön

Mecenat Magnus Bargum: På sjön kan minsta lilla problem leda till livsfara

Magnus Bargum har stött Sjöräddningssällskapets verksamhet i många år. Hans nyaste bidragsmål är en Atlantic 75-sjöräddningsbåt från England. – Det är en effektiv och mångsidig båt som passar såväl i skärgården som i insjöar, säger Bargum om sitt val.

Sjöräddningssällskapets tekniska chef Taneli Mauno håller med. Sjöräddningssällskapet har under de senaste åren köpt redan 16 stycken begagnade Atlantic 75-båtar av Storbritanniens sjöräddningssällskap RNLI.
– Skroven på en båt som denna är nästan oförstörbart. I Finland förses båten med nya motorer och navigeringsinstrument och den utrustas med sjöräddningsutrustning för en båt i klass PV1.

Båten, vars självfinansierade del donerades av Magnus Bargum, är byggd 2001 och den har varit placerad vid RNLI:s sjöräddningsstation i Mablethorpe i England.
Magnus Bargum anser att anskaffning och reparation av begagnade båtar är ett bra sätt att fylla på Sjöräddningssällskapets materiel.
– Då får vi på ett kostnadseffektivt sätt brukbara verktyg för frivilliga sjöräddare.
Båten som nu skaffats placeras i Bågaskärs verksamhetscenter där den kommer att användas till utbildning och sjöräddning. Dessutom kommer båten att vara färdig att snabbt flyttas till en annan station för att ersätta en båt som går ur beredskap.

Visar exempel för andra

Magnus Bargum har åkt båt i skärgården i nästan 60 år; som barn seglade han med pappa och från och med 1970-talet har han sysslat med olika typer av motorbåtar. Frivilliga sjöräddningsverksamheten har alltid varit en hjärtesak för honom.
– Den konkreta förbindelsen uppstod när VD Kyösti Vesterinen 2004 frågade om jag ville komma med i Sjöräddningssällskapets delegation som sattes ihop av affärslivets och förvaltningens beslutsfattare, berättar Bargum. – Jag var till en början delegationens vice ordförande och sedermera ordförande tills jag överlät klubban, eller kanske snarare stafettpinnen, till min efterträdare.

Kommersråd, ekonomie hedersdoktor Magnus Bargums familjebolag Algol var också med och stödde byggandet av Bågaskärs verksamhetscenter. Som tecken på de åtskilliga betydande donationerna finns i Bågaskär rum och kajplatser uppkallade efter både bolaget och Bargum.

Magnus Bargum vill med sitt exempel inspirera såväl företag som privatpersoner.
– På sjön kan minsta lilla problem leda till livsfara. Genom att stöda frivilliga sjöräddningsverksamheten kan du helt konkret hjälpa till att rädda människoliv, sporrar Bargum.