Siirry pääsisältöön

Turun Meripelastusyhdistykselle merkittävä testamenttilahjoitus

SMPS Turun Meripelastusyhdistys on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen. Tammikuussa 2020 menehtynyt kaarinalainen Matti Nieminen jätti omaisuutensa käytettäväksi vapaaehtoisen meripelastuksen hyväksi. Lahjoitusvarat muodostavat merkittävän pohjakassan uuden päivystystukikohdan hankintaa varten.

Vuonna 1938 syntynyt Matti Nieminen eli koko elämänsä poikamiehenä, eikä hänellä ollut ympärillä laajaa sukulaisten ja ystävien verkostoa. ”Matti otti minuun yhteyttä muutama vuosi sitten, ja kertoi testamentista. Sovimme tuolloin, että hänen poismenonsa jälkeen Turun Meripelastusyhdistys vastaa hautajaisjärjestelyistä”, selittää Turun Meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Laurila. Nieminen haudattiin ystävien ja vapaaehtoisten meripelastajien saattelemana haudan lepoon Paimiossa helmikuussa.

Matti Niemiselle meri oli tuttu ja tärkeä ympäristö. Nuoruudessaan hän työskenteli muun muassa rahtilaivoilla ja oli myös itseoppinut veneenrakentaja. ”Hän rakensi itselleen useita puuveneitä omakotitalonsa autotallissa. Tarinan mukaan autotallin oviaukkoa piti leventää hänen rakentaessaan aina vain suurempia veneitä”, Laurila kertoo. Rakennetuista veneistä kaksi on edelleen Niemisen omakotitalon pihassa odottamassa uutta käyttöä. Meripelastusyhdistyksellä ei ole kyseisille veneille käyttöä, joten ne myydään eteenpäin.

Niemisen perinnön arvo on yhteensä noin 320 000 euroa. Yhdistyksen 11.8. järjestetyssä kevätkokouksessa testamentin varojen käyttökohteeksi päätettiin uusi päivystystukikohta. ”Nykyinen Pitkäkarin tukikohta on palvellut meitä hyvin jo vuosia, mutta toiminnan kehittymisen myötä sen tilat eivät täysin vastaa tarpeita”, toteaa puheenjohtaja Laurila. Uudesta päivystystukikohdasta on haaveiltu jo vuosia. Tavoitteena on löytää sopiva tontti, jolle yhdistys voisi rakentaa modernin tukikohdan. ”Aivan kaikkia rakennuskuluja tämän testamentin avulla ei saada katettua, mutta tämä on hyvä pohja varainkeruulle”, Laurila kertoo. ”Joka tapauksessa Matti Niemisen nimi jää nyt yhdistyksen historiaan yhtenä sen merkittävimmistä hyväntekijöistä.”

Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan Pitkäkarin saaritukikohta on palvellut meripelastajia hyvin, mutta ei vastaa tulevaisuuden muuttuviin tarpeisiin. Saadulla lahjoituksella on tarkoitus rahoittaa uuden tukikohdan hankintaa. Kuvat: Tuomas Kalanti