Siirry pääsisältöön

TMPY:n ensivaste- ja meripelastuspäivystys on alkanut

SMPS Turun Meripelastusyhdistyksen keskikesän ensivaste- ja meripelastuspäivystys käynnistyi maanantaina. Yhdistyksen vapaaehtoisten miehittämä pelastusalus ABSO päivystää koulujen alkuun saakka vuorokauden ympäri Saaristomerellä.

Keskikesän päivystyksellä pitkät perinteet

Aiempina vuosina Turun Meripelastusyhdistys suoritti merellisiä ensivastetehtäviä yhdessä Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen Piirin kanssa. Yhteistyö päättyi yhteisymmärryksessä loppuvuodesta 2020, mutta ensivastetoiminta jatkuu nyt Turun Meripelastusyhdistyksen omin voimin. Keväällä yhdistys solmi sopimuksen ensivastetoiminnasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. ”Haluamme kiittää Suomen Punaista Ristiä yhteistyöstä aiempina vuosina. Tuskin olisimme vuonna 2014 pystyneet aloittamaan ensivastetoimintaa täysin omin avuin”, toteaa meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Laurila. ”Päivystyksen avulla pystymme tukemaan Saaristomerellä toimivien viranomaisten toimintaa monipuolisesti suorittamalla meripelastustehtäviä vesillä ja ensivastetehtäviä saarilla”, Laurila jatkaa.

Lahjoituksista merkittävä tuki

Ensivastetoimintaa varten yhdistys on tehnyt varustehankintoja.  Niistä arvokkain on monitoridefibrilaattori, jolla seurataan potilaan elintoimintoja ja tarvittaessa tahdistetaan kammiovärinästä kärsivän potilaan sydän uudelleen. Defibirilaattorin hankintahinta oli noin 20 000 €. ”Toimintaamme selvästi arvostetaan, sillä olemme saaneet defibrilaattorin hankintaan hyvin tukea yrityksiltä”, kertoo puheenjohtaja Laurila. Laitteen hankintaa ovat tukeneet Turun ja Lounais-Suomen Osuuspankit, Haahtela-yhtiöt sekä Raision Säiliöliikenne Oy

Viimeisimmän lahjoituksen yhdistys sai tiistaina 22.6., kun turkulainen Disne Oy lahjoitti yhdistykselle viilentimen yhdistyksen päivystystukikohtaan. Lisäksi aiemmin kesäkuussa yhdistys sain reilun 7000 euron lahjoituksen polttoainehankintoihin. ”Tuon summan lahjoittaja ei kaipaa julkisuutta ja haluaa pysyä nimettömänä”, toteaa Laurila. “Mutta molemmat lahjoitukset ovat merkittäviä: Polttoaine on suurin yksittäinen kuluerämme ja toisaalta viilentimellä saamme pidettyä helteisenä kesänä vapaaehtoistemme asuinolosuhteet tukikohdassa siedettävinä”.


Kevään hankinnoista tärkein on monitoridefibrilaattori, jonka hankintaan yhdistys sai tukea useammalta yritykseltä.

Operaation taustalla halu auttaa

Vapaaehtoisten meripelastajien toiminta perustuu pyyteettömään auttamisen haluun. ”Miehistön jäseniä motivoi myös yhdessä tekeminen”, kertoo TMPY:n koulutusvastaava Meri Haahtela. ”Yhteisöllisyys näkyy hyvin siinä, miten koulutusiltamme täyttyivät heti, kun ne koronarajoitusten purkamisen myötä käynnistettiin uudelleen toukokuussa. Vapaaehtoiset ovat selvästikin odottaneet merellä pääsemistä toisen koronavuoden jälkeen”. Korona koetteli myös Turun Meripelastusyhdistystä. “Moni koulutus jäi vetämättä ja yhteinen tilaisuus järjestämättä”,  toteaa Haahtela. “Mutta koronatartunnoilta on vältytty. Miehistöt ovat pysyneet terveinä eikä altistumisia ole tapahtunut.” 

TMPY sosiaalisessa mediassa

Haluatko seurata vapaaehtoisten meripelastajien päivystystä ja toimintaa kesän aikana? Ota seurantaan sosiaalisen median kanavamme, jonne päivitämme kuulumisia mereltä ja tukikohdasta. Löydät meidät sekä Instagramista (@turku_lifeboats) että Facebookista (SMPS Turun Meripelastusyhdistys ry).

Turun Meripelastusyhdistys haluaa toivottaa kaikille seuraajilleen lämmintä ja turvallista juhannusta!