Suomen Meripelastusseuran ja Turun Meripelastusyhdistyksen juhlanäyttely avautuu Turussa
Vapaaehtoisilla meripelastajilla on juhlavuosi: Suomen Meripelastusseura perustettiin 125 vuotta sitten ja Turun Meripelastusyhdistys täyttää 60 vuotta. Meripelastuksen historiaa juhlistetaan Meripelastusseuran ja Turun Meripelastusyhdistyksen yhteisnäyttelyssä Merikeskus Forum Marinumissa. Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 11.6. ja se on nähtävissä syksyyn saakka.
Turvallisuus esille
Näyttelyssä tarkastellaan järjestöjen historiaa kahdesta näkökulmasta: Turun Meripelastusyhdistyksen historia esitetään perinteiseen tapaan kronologisesti. Suomen Meripelastusseuran osuuksissa puolestaan kerrotaan vapaaehtoisten meripelastajien turvallisuuskulttuurin kehittymisestä vuosikymmenien aikana. Esiin nostetaan konkreettisia esimerkkejä pelastusveneiden miehistöjen turvallisuuden parantumisesta.
Kävijä pääsee tutustumaan myös interaktiivisen karttasovelluksen avulla vapaaehtoisten meripelastajien vuoden 2021 tehtäviin valtakunnallisesti sekä alue- ja asemakohtaisesti.
Vapaaehtoisten tarinat esiin
Vapaaehtoisten meripelastajien ääni on vahvasti läsnä näyttelyssä. Kuusi Turun Meripelastusyhdistyksen entistä ja nykyistä aktiivia istahti kevään aikana kameran eteen muistelemaan menneitä. Yksi heistä on Jouni Liuke, joka aloitti vapaaehtoisena meripelastajana 1972. Samoihin aikoihin Turussa otettiin käyttöön pelastusvene Otkantti, jonka ensimmäisiä tehtäviä Liuke muistelee: ”Ensimmäinen karilta irrotus oli Kihdin reunalla. Vene oli ajanut kallion kylkeen ja uponnut siihen”. Kokonaan upoksiin joutunut vene saatiin ylös pelastusveneen pumppujen ja nosturien avulla. ”Se antoi sellaista tunnetta, että kyllä tällä vehkeellä pärjätään” Liuke jatkaa. Haastatteluissa nousee esille myös vapaaehtoistyön yhteisöllinen luonne. ”Kun ollaan viikonloppu yhdessä pienissä tiloissa ja merellä niin kyllä siinä aikamoinen yhteishenki syntyy” toteaa Kirsi Suominen. ”Se on kyllä pitkälti se, mikä on pitänyt mukana toiminnassa: hyvä porukka, hyvä henki ja yhdessä tekemisen meininki ja se että pääsee auttamaan avuntarvitsijoita. ”