Siirry pääsisältöön

Tulossa vilkas veneilykesä sekä uusi alus!

SMPS Kuopion Järvipelastajat valmiina vilkkaaseen veneilykesään

Puolen vuosisadan ikään ehtinyt vapaaehtoinen järvipelastustoiminta Kuopiossa käynnistyi kuluvan kauden osalta toukokuun alussa. Kuopion Järvipelastajien alukset PV 028 Herman Saastamoinen II ja PV 146 OP Pohjois-Savo miehistöineen päivystävät 24/7 lokakuun lopppun saakka.

– Viime vuonna tehtäviä oli ennätyksellisesti yli sata, ja uskomme myös tämän kauden olevan vilkas. Venekauppa on käynyt hyvin ja kesämatkailu kotimaassa on lisääntynyt, sanoo yhdistyksen valmiusvastaava Sami Rauhala.

 

Trossi takaa maksuttoman avun

Toimintakyvyttömäksi joutuneen veneen pelastaminen on aina maksullista, jos ihmishenkiä ei ole vaarassa. Rauhala patisteleekin kaikkia veneilijöitä liittymään Suomen Meripelastusseuran Trossipalveluun, joka takaa ongelmatilanteissa vesillä maksuttoman avun silloinkin, kun ihmisiä ei ole vaarassa. Jos Trossia ei ole, hinaukselle ja muulle avulle tulee hintaa useita satoja euroja. Trossin vuosimaksu on alle sata euroa ja se sisältää ilmaisen avun lisäksi muitakin etuja.

Aluskanta vahvistuu 2022

Meripelastusseuran alushankintaohjelman mukaisesti Kuopioon saadaan uusi PV3-luokan alus jo ensi vuonna. Kyseessä on kahdella perämoottorilla varustettu hytillinen Kewatec Patrol 1000 SARtyypin pelastusvene.

– Uusi nopeakulkuinen vene antaa runsaasti mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen ja tietysti nopeuttaa avustettavien kohteiden saavuttamista, toteaa alusvastaava Oliver Kuustonen.

Yhdistyksen omavastuuosuuden rahoittamiseksi on luotu yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille suunnattu Samassa veneessä -kampanja.

– Kampanjaan osallistumalla voi tukea vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja veneilijöiden tärkeäksi kokemaa toimintaamme, sanoo Kuopion Järvipelastajien hallituksen puheenjohtaja Jussi Tuovinen.

 

Ympäristöaktiviteetti uutena toimintamuotona

Kuopion Järvipelastajat on solminut Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa Etelä-Kallaveden retkisatamia koskevan huoltosopimuksen. Kohteita on noin parikymmentä, joista suosituimpiin huoltokäyntejä tehdään kovimman veneilysesongin aikana viikottain. Yhdistys kuitenkin korostaa, että vastuu jätehuollosta on kaikilla veneilijöillä. Minkä saareen tuot, sen viet myös pois.

 

Yhdistys juhlii vasta ensi vuonna

SMPS Kuopion Järvipelastajat ry:n perustavasta kokouksesta on kulunut tänä vuonna 50 vuotta. Tasavuosikymmeniä juhlitaan kuitenkin vasta ensi vuonna, jolloin on 50 vuotta ensimmäisestä operatiivisesta toimintakaudesta vesillä. Vuoteen 2022 ajoittuu myös uuden aluksen saaminen.

 

Lisätiedot:

Päivystysvastaava Sami Rauhala 040 573 6603 valmius.kuopio@messi.meripelastus.fi
Alusvastaava Oliver Kuustonen 040 054 6479 alus.kuopio@messi.meripelastus.fi
Puheenjohtaja Jussi Tuovinen 044 571 5477 pj.kuopio@messi.meripelastus.fi