Siirry pääsisältöön

Under sommaren kom frivilliga sjöräddare till hjälp nästan 1500 gånger

Vid slutet av augusti hade Sjöräddningssällskapets frivilliga besättningar utfört totalt 1466 räddnings- och assistansuppdrag vid havskusterna och insjöarna. Sammanlagt fick 2922 personer hjälp, varav 15 räddades från omedelbar livsfara. I många fall visade det sig att orsaken till assistansbehov varit tom bränsletank.

Det totala antalet uppdrag i sommar för de frivilliga sjöräddarna är något lägre än de två tidigare åren. Marko Stenberg, säkerhets- och beredskapschef på Sjöräddningssällskapet, bedömer att det främst beror på den kalla våren och försommaren samt på det höga bränslepriset.

– Båtsäsongen började i snitt en månad förenat i år på grund av det kalla vädret. Dessutom har det höga bränslepriset minskat på båtlivet eller förändrat på hur man använder båten. Så kallade onödiga körningar med motorbåtar har minskat och istället har mera tid spenderats i båthamnar eller stugor.

Den mest hektiska tiden för sjöräddarna var semesterperioden från midsommar till slutet av juli. Vid vackert väder var det nästan lika många uppdrag på sommarhelgerna som under tidigare åren.

Den här sommaren har orsaken till att båtfolk behövt hjälp oftare än tidigare varit att bränslet tagit slut. Marko Stenberg varnar de som tänkt kompromissa med mängden bränsle.

– Att få slut på bränsle mitt under resan är en helt onödig orsak till fara. Det är bra att ha 30 procent mer bränsle i tanken än vad den beräknade förbrukningen för resan är, eftersom det kan uppstå oförutsägbara överraskningar under vägen. Det är särskilt viktigt nu på hösten när vädret blir kallare och kvällarna blir mörkare.

Räddningsbåtarnas dejourering upprätthålls helt och hållet med hjälp av oavlönad frivilligarbete. Säsongen kommer att fortsätta ännu långt in på hösten. Beroende på ort så dockas räddningsbåtarna vanligtvis i slutet av november eller senast då vattendragen börjar frysa fast.

På sjön kan du få hjälp året runt från nödnumret 112 och från sjöräddningens nödnummer 0294 1000. Sjöräddningssällksapets Trossen-tjänst nås på nummret 0800 30 22 30 och är avsett för de icke akuta hjälpbehoven. Tjänsten är öppen fram till den 31 oktober.