Siirry pääsisältöön

Ny effektiv räddningsbåt till Ingå

Finlands Sjöräddningssällskap har tagit emot två nya räddningsbåtar av PV3-klassen. En av båtarna stationerades i Ingå och kommer att avsevärt förbättra beredskapen för Ingå Sjöräddare. Den nya båten anlände Ingå den 12 Juni.

Tio meter lång och utrustad med två 300 hk utombordare, når den nya räddningsbåten en topphastighet på ca 41 knop. Båten har försatts med sjöräddningsutrustning som även inkluderar en lätt släcknings- och tömningsutrustning samt utrustning som behövs vid första hjälpen-uppdrag. Dessutom har båten en hydraulisk port i fören som förbättrar möjligheterna att ta i land vid naturhamnar och vid förflyttning av patienter in i båten.

– Finska viken är Sjöräddningssällskapets mest trafikerade område. Vi är glada över att kunna placera en ny, effektiv och mångsidig räddningsbåt i en central plats som Ingå. Jag tror att den kommer att avsevärt förbättra beredskapsmöjligheterna för Ingå Sjöräddare och säkerheten för dem som rör sig i Ingå skärgård, säger Jori Nordström, vd för Finlands Sjöräddningssällskap.

 

Ingå Sjöräddares nya räddnignsbåt börjar dejoureringen redan före midsommar efter att besättningen fått typskolning till båten.

– Ingå Sjöräddare är tacksamma och ivriga över den nya båten. Vi har höga förväntningar för båtens prestanda i sjöräddningsuppdrag. Den nya båten kommer att möjliggöra effektivare patrullering av Ingås vattenområden. Vi hoppas också att den kommer att locka nya aktiva medlemmar till vår förening. Ingå Sjöräddare har planer på en station precis intill räddningsbåten. Stationsprojektet är mycket viktigt på grund av den nya båtens mindre utrymmen där underhåll av utrustning inte är möjlig. Vi hoppas på att projektet skall slutföras så snart som möjligt, säger Juha-Matti Kahila, ordförande för Ingå Sjöräddare.

Den nya räddningsbåten i Ingå är den sjunde båten i PV3-klassens båtserie som byggs för Sjöräddningssällskapet av Kewatec Aluboat. Samtidigt mottogs också en båt till som placerades i Kuopio. Läs mera om båten i Kuopio här.

Ingå Sjöräddare är en sjöräddnignsförening som grundades år 1986. Föreningens område sträcker sig från Porkala till Ekenäs.