Om oss

Historia

Ingå sjöräddningsförening fick sin början 1986 då Porkala Sjöräddningsförening fick i donation en NPV-4 räddningsbåt för att bättre kunna täcka kusten väster om föreningens område. I samband med detta grundades Porkala Sjöräddningsförening / Ingå spaningsflottilj i sammarbete med Ingå Båtklubb och NPV-4 räddningsbåten fick sin hemmahamn i Ingå och namnet PV Fagerö.

Den 14.8.1990 grundade medlemmarna i Ingå spaningsflottilj en egen sjöräddningsförening och fick medlemskap i Sjöräddningsällskapet. Räddningsbåten PV Fagerö blev kvar hos det nygrundade Inkoon Meripelastusyhdistys – Ingå Sjöräddningsförening rf som fortsätter Ingå spaningsflottiljs verksamhet som en del av Ingå kommuns brand- och räddningsverksamhet. Ingå Sjöräddningsföreningens område sträcker sig från Porkalafjärden till Gästans.

1997 får Ingå Sjöräddningsförening en ny räddningsbåt i Rankki-klassen. Båten får bära samma namn som den tidigare båten, men utöver detta är båten i en helt annan klass och har exeptionella sjöegenskaper. Nya PV Fagerö tjänar föreningen i 25 år och får under tiden en massiv uppgradering med nya motorer och ny navigationsutrustning. År 2022 förflyttas PV Fagerö till Nådendal och Ingå sjöräddningsförening får istället till sitt bruk en helt ny och modern PV3 räddningsbåt med utombordsmotorer. Båten har utvecklats med omsorg för ändamålet och kommer att möjligöra ännu bättre beredskap för Ingå Sjöräddare.

Ingå Sjöräddare idag

Ingå sjöräddare består idag av en liten grupp aktiva frivillga med god gemenskap. Med den nya PV324 räddnignsbåten sköter vi patrullerandet i Ingå vattenområden så ofta vi bara hinner ut för att kunna ge en hjälpande hand till båtfarare och folk ute i skärgården när det behövs som mest.

Förutom patrullerandet och kaffepauserna i den vackra Ingå skärgården, tränar vi också för att upprätthålla våra färdigheter. För vidareutbildning finns Sjöräddningsällskapets skolningscenter nära till hands på Bågaskär.

Sjöräddningsbåten PV324 har fått ny båtplats i ån med mera synlighet och planer är under arbete med Ingå kommun för att få placera en servicebyggnad intill båten för att ytterligare möjliggöra och förstärka vår verksamhet.

Bli en av oss

Om du är intresserad av att börja en ny fantastisk hobby där du får röra dig i de vackraste av landskapen och göra ett viktigt arbete för båtfararnas säkerhet, tag kontakt med oss för att komma med och se om det skulle vara ngt för dig. Skicka din intresseanmälan till inkoonmeripelastajat@gmail.com.

Mera information om sjöräddning som hobby kan du läsa i broschyren ’Mukaan vapaaehtoisten pelastusveneiden miehistöön’.