Siirry pääsisältöön

Pääministerille tietoisku järvipelastajien arjesta Viitasaarella

Viitasaaren järvipelastajat pääsivät lähes tunniksi lobbaamaan pääministeri Juha Sipilää järvi- ja meripelastajien arjesta elokuun alussa (4.8.) Viitasaarella. Sipilä osallistui Suomen Keskustan Pyörät pyörimään -polkupyöräretkeen, jonka yhtenä pysäkkinä oli Viitasaari tapahtumineen.

Viitasaaren järvipelastajien PV Viitasaari-aluksella Sipilä vietiin ihastelemaan Viitasaaren kaupungin maisemia Keitele-järven aalloilta. Aluksen päällikkö Seppo Lappalainen käytti tilaisuutta hyväkseen ja kertoi laajaa vapaaehtoista pelastustyötä tekevien järvi- ja meripelastusyhdistysten murheesta, alle kymmenmetristen pelastusalusten alv-kohtelusta. Isommat alukset ovat verovapaita, mutta pienemmistä joudutaan edelleen maksamaan 24 prosentin arvonlisävero.

Pääministerille erikokoisten pelastusalusten erilaiset verokohtelut olivat uutta tietoa.

Verorasite on ajankohtainen asia, sillä Suomen meri- ja järvipelastajayhdistysten pienkalusto on laajasti vanhenemassa. Pienetkin uushankinnat ovat kaikille yhdistyksille valtava taloudellinen haaste. Verohelpotus olisi äärimmäisen tervetullut vastaantulo valtiolta ja kädenojennus arvokkaalle vapaaehtoistyölle.

Pääministeri Sipilä puki tottuneesti pelastustakin päälleen Viitasaaren keskustan vierasvenelaiturilla ennen kuin astui järvipelastajien vieraaksi. Eikä ihme, sillä matkan aikana Sipilä paljastui itsekin veneilijäksi ja Oulun Meripelastajat ry:n jäseneksi. Järvipelastusasiat olivat hänelle ennestään sydäntä lähellä.

Purjehdus sujui Lappalaisen mukaan veneily- ja pelastusasioista puhellen, samalla kun Sipilä tutki aluksen lokikirjaa ja navigointilaitteita. Vierasvenesatamasta alus suuntasi ensin Pihkurin selälle, kiersi Pihkurin saaren ja rantautti kyytiläiset Lummeniemeen seurakunnan leirikeskuksen tuntumaan. Järvipelastajat olivat käyneet etukäteen tarkistamassa paikat ja valitsemassa turvallisen maihinlaskupaikan.

Pääministerin lisäksi risteilyllä olivat mukana kansanedustaja Anne Kalmari, Viitasaaren kaupunginhallituksen ja yrittäjätoimikunnan jäsen Ilkka Kemppainen, Viitasaaren kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tiina Minkkinen, pääministerin turvamies sekä aluksen miehistönä Matti Linden ja Juha Kokkoniemi.

Pääministeri sai Viitasaaren-purjehdukseltaan muistoksi Meripelastusseuran pörröisen maskotin, Köpi-koiran, jossa oli viitasaarelaisten nimikointi. Sipilä ihasteli lahjaansa ja arvioi sen huomattavasi helppohoitoisemmaksi kuin tyttärensä koiria, joita hän joutuu joskus hoitelemaan.

Lummeniemessä järvipelastajat osallistuivat keskustelutilaisuuteen, mutta – kuten pitääkin – velvollisuus kutsui kesken kaiken. Pelastuslaitos hälytti järvipelastajat apuun keräilemään uimarannasta irrotettuja poijuja, jotka ajelehtivat veneilyreiteillä Pihkurin selällä.

Kirjoitaja: Ansa Karjalainen

Kuvaaja: Hilkka Rantala/Viitasaaren Seutu