Siirry pääsisältöön

Meripelastusseuran uudistettu lippulaiva Jenny Wihuri esillä Uivassa

Suomen Meripelastusseura tuo viime vuosina uudistetun pelastusristeilijä Jenny Wihurin Helsingin Uivaan venenäyttelyyn Lauttasaaren HSK:lle 17.-20. elokuuta. Aluksen löydät aallonmurtajan pohjoispään viimeisestä ponttoonilaiturista vastapäätä pursiseura Sindbadia.

Jenny Wihuri on vuonna 1999 valmistunut, 24 metriä pitkä pelastusristeilijä, joka meripelastustoiminnan lisäksi toimii myös Meripelastusseuran koululaivana. Jenny Wihurille suoritettiin vuosina 2012-2017 laajoja päivityskorjauksia, joiden tavoitteena oli varmistaa aluksen turvallisen käytön kannalta olennaisten järjestelmien kunto, päivittää laitteisto ajan tasalle sekä lisätä pitkien koulutuspurjehdusten tarvitsemaa kapasiteettia. Viiden vuoden aikana muun muassa aluksen potkurit ja apukone vaihdettiin, makeavesitankki uusittiin ja sen kapasiteettia kasvatettiin, navigointitekniikkaa päivitettiin sekä kannen kaiteet uusittiin miehistön turvallisuuden parantamiseksi. Suurin ja näkyvin uudistus tapahtui ohjaamossa, missä aikaisemmin ohjaamoa hallinnut keskisaareke purettiin ja sen keskelle toteutettiin kulkukäytävä ja keskivaiheille rakennettiin molemmin puolin pulpetit. Lisäksi ohjaamon navigointinäytöt uusittiin. Korjaukset toteutettiin asteittain talvien telakointikausien aikana siten, että alus oli purjehduskaudet käytössä.

Uivassa Jenny Wihurilla vapaaehtoista meripelastustoimintaa esittelevät Meripelastusasema 1:n, Espoon Meripelastajien ja Helsingin Meripelastusyhdistyksen vapaaehtoiset miehistönjäsenet. Myös muut yhdistysten pelastusalukset saattavat vierailla näyttelyssä.

Pääkaupunkiseudun meripelastusyhdistykset kuuluvat Meripelastusseuran eniten pelastus- ja avunantotehtäviä vuosittain suorittaviin yhdistyksiin. Tänä vuonna tehtäviä on kertynyt tähän mennessä yhteensä 153. Koko maassa Seuran vapaaehtoiset ovat kuluvalla kaudella hoitaneet 1058 tehtävää, joissa apua on saanut 2345 ihmistä. Vapaaehtoiset meripelastajat tekevät työtään ilman mitään taloudellista korvausta.

Uiva on avoinna Lauttasaaren HSK:lla, Vattuniemen puistotie 1, to-pe klo 12-20 ja la-su klo 10-18. Tervetuloa tutustumaan Jenny Wihuriin sekä kuulemaan lisää meripelastusharrastuksesta ja Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelusta!