Jääturvallisuuden A ja O: Turvallinen talvi jäillä
Kimaltavat jääkentät kutsuvat talviseikkailuihin, mutta jäälle astuessa on syytä muistaa turvallisuus. Kiviniemen Meripelastusyhdistys opastaa, miten nautit talvesta turvallisesti jäillä.
Ennakoi ja varaudu: Avain jääturvallisuuteen
Onnettomuus yllättää aina. Se ei kysy lupaa, ei varoittele eikä tee poikkeuksia. Siksi ennakointi ja asianmukainen varustautuminen ovat avainasemassa.
Tärkeimmät varusteet:
- Naskalit: Ehdottomasti tärkein varuste! Pidä naskaleita aina kaulalla, käyttövalmiina. Ilman naskaleista avannosta ylös pääseminen on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta.
- Vesitiiviisti pakattu puhelin: Pidä matkapuhelinta suojassa ja helposti saatavilla, jotta voit tarvittaessa hälyttää apua. Pakkaa puhelin vesitiiviiksi ja säilytä sitä lähellä vartalon lämpöä. Puhelimeen on hyvä ladata 112 Suomi -sovellus, joka voi auttaa paikantamaan sijaintisi hätätilanteessa.
Muita suositeltavia varusteita:
- Kelluvaksi pakattu reppu: Pakkaa reppuun vaihtovaatteet vesitiiviisti esimerkiksi muovipusseihin. Reppu toimii samalla lisäkellukkeena ja auttaa pois jäistä kiipeämistä. Kiinnitä reppu sekä lantiovyöllä että haarahihnalla.
- Kevyt hypotermiapussi: Mahtuu hyvin mukaan reppuun ja suojaa hypotermialta itseäsi tai kaveriasi. Sinne voi myös pujahtaa tauon aikana viimalta suojaan.
- Pilli: Helpottaa avun hälyttämistä. Pilliin jaksaa puhaltaa, vaikka voimat eivät riittäisi huutamiseen, ja sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi.
- Jääsauvat: Metallipäisellä jääsauvalla voit kokeilla kulkiessasi jään kestävyyttä.
- Heittoliina: Mahtuu kätevästi repun sivutaskuun ja saattaa pelastaa kaverisi hengen. Kiinnitä toinen pää valmiiksi reppuun.
- Kuivapuku ja lämmin alusasu: Parantavat merkittävästi turvallisuutta ja mukavuutta paljon jäillä liikkuvalle.
Kaveri on paras turvavaruste
Älä koskaan mene jäille yksin. Liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella, paras turvavarusteesi on kaveri. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa.
Muista myös ennen jäille lähtöä kertoa lähimmäisillesi minne olet menossa ja milloin aiot palata, jotta sinua osataan kaivata.
Jää petti! mitä teen?
- Rauhoitu. Älä panikoi.
- Huuda apua. Pyri herättämään lähellä olevien ihmisten huomio.
- Käänny tulosuuntaan. Pyri takaisin sinne, mistä tulit. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.
- Riko jäätä edeltäsi. Käytä kyynärpäitäsi. Jatka niin pitkälle, kunnes jää ei enää rikkoudu.
- Käytä naskaleita. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.
- Kieri, ryömi ja konttaa. Siirry kauemmas avannosta, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.
- Hakeudu lämpimään. Seuraavaksi uhkaa hypotermia. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päällesi.
Hätätilanteessa apua saa vesillä ympäri vuoden meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000 tai yleisestä hätänumerosta 112 (hälytysohje).
Tunne jää: Paksuus ja kantavuus
Jäällä liikkumisen turvallisuus riippuu jään kantavuudesta. Tarkista aina ennen jäille lähtöä ajantasainen jäätilanne, sekä noudata viranomaisten ja paikallisten varoituksia.
Jään kantokyvystä kertoo virheetön teräsjää, joka on yhtenäistä lujaa jäätä, joka syntyy suoraan vedestä.
Jään paksuusohjeistus (teräsjäätä):
- Vähintään 10 cm: Ihminen
- Vähintään 15 cm: Moottorikelkka tai mönkijä
- Merkityt jäätiet: Ainoastaan näillä reiteillä tulisi ajaa autolla
Tiedosta vaaranpaikat
Jäätilanne voi vaihdella huomattavasti myös Oulun alueella. Erityisen vaarallisia paikkoja ovat esimerkiksi:
- Laivaväylät ja satama-alueet
- Joensuistot
- Kapeat virtapaikat
- Jyrkät rannat ja kaislikot
- Niemien kärjet ja karikot
- Sillat, laiturit ja muut veden virtaukseen vaikuttavat rakenteet
Oheiseen karttaan on merkattu Oulun alueen tunnettuja heikkoja kohtia ja muita vältettäviä paikkoja jäillä. Muista kuitenkin, että kartta on vain suuntaa-antava. Jokainen talvi on erilainen ja tilanteet muuttuvat nopeasti sääolosuhteiden vaikutuksesta. Tutustu ajankohtaiseen jäätilanteeseen ja olosuhteisiin aina ennen jäille lähtöä.
Kartan merkinnät pohjautuvat perimätietoon ja paikallistuntemukseen. Merkintöihin ja niiden selityksiin voi tutustua tarkemmin täältä.
Vuosittain katsomme kauhulla Sudenväylän yli meneviä jälkiä
Kiviniemen läheisyydessä sijaitseva Kuivasmeren Kellonlahteen yhdistävä Kraaselinkaivanto eli Sudenväylä (Google Maps) on erityisen tunnettu heikoista jäistään. Kovat virtaukset tekevät alueesta petollisen, vaikka jää voisi näyttää kantavalta. Tällä alueella liikkumista tulisi ehdottomasti välttää.
Vuosittain katsomme kauhulla Sudenväylän yli meneviä suksien ja moottorikelkkojen jälkiä. Jokainen jälki Sudenväylällä lisää vaaraa. Se, mikä kantoi eilen, ei välttämättä kanna tänään. Pysy poissa ja estä muita astumasta vaaralliselle alueelle.
Turvallisuus on paras matkakumppani
Kun astut tänä talvena jäälle, muista sen arvaamattomuus. Kunnioita luontoa, varustaudu asianmukaisesti ja liiku harkiten. Jäälle tulee aina lähteä sillä mentaliteetilla, että se voi tutuissakin paikoissa pettää. Turvallisuus ei poista nautintoa – se tekee talviretkeilystä entistäkin parempaa.
Hyödyllistä lisätietoa turvallisesta jäillä liikkumiesta löydät esimerkiksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Järki jäällä -oppaasta.
Muista nämä ohjeet ja nauti turvallisesta talvesta jäillä! Jaa tätä artikkelia myös ystävillesi – saatat pelastaa ihmishengen.