Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien Operaatio Meritähti turvaa juhannusta vesillä

Meripelastajat muistuttavat: vain puettu pelastusliivi pelastaa

Vapaaehtoiset meripelastajat varautuvat jälleen kiireiseen juhannukseen. Vesilläliikkujien turvana päivystää lähes 140 pelastusalusta ja 1 000 meripelastajaa ympäri maata torstai-illasta sunnuntai-iltaan. Meripelastajat toivovat, että juhannusta vesillä viettävät pitäisivät mielessä myös turvallisuusasiat.

Viileä alkukesä on ollut vapaaehtoisille meripelastajille jonkin verran tavanomaista hiljaisempi, mutta Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg uskoo, että juhannuksena ihmiset suuntaavat vesille.

– Jos veneilykauden aloitus on siirtynyt, kannattaa uhrata hetki veneen huoltoon ja varusteiden tarkistukseen. Siten voi välttää monta ongelmaa vesillä. Myös omat tiedot ja taidot on hyvä päivittää ajan tasalle. Toissa vuonna uudistettu vesiliikennelaki toi veneen päällikölle paljon lisää vastuuta, muistuttaa Marko Stenberg.

Lain mukaan veneessä on oltava pelastusliivit jokaiselle matkustajalle. Se ei kuitenkaan riitä. Liivien pitää myös olla päälle puettuna aina liikkeellä oltaessa.

– Tosiasia on, että vain puettu liivi pelastaa. Onnettomuus tapahtuu aina yllättäen, ja silloin ei useimmiten ole enää aikaa liivien hakemiseen ja pukemiseen, Stenberg sanoo.

Meripelastajien turvallisuusvinkkien lista on pitkä, mutta jo mainittujen lisäksi Marko Stenberg nostaa esiin muiden huomioon ottamisen.

– Vesillä kenelläkään ei ole etuajo-oikeutta, vaan kaikkia koskevat väistämisvelvollisuudet. Tähystämistä ei saa koskaan laiminlyödä eikä pelkkä eteenpäin katsominen riitä.

Vastuullisen veneilijän turvalliset toimintatavat ehtii vielä kerrata Meripelastusseuran Veneilytaito-verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi.

Avunpyynnöt

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita aina hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina hätänumeroon tai meripelastuksen hälytysnumeroon.

Operaatio Meritähden avaus

Vapaaehtoisten meripelastajien juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti käynnistyy torstaina 23.6. klo 13.30 Helsingin Eteläsatamassa Kolera-altaan laiturissa, johon kokoontuvat pääkaupunkiseudun ja lähialueen pelastusalukset. Meripelastajat lähettää matkaan Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra.

Eri puolilla maata järjestetään samanaikaisesti vastaavia tapahtumia.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!