Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat auttoivat tuhansia

Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat vesillämme viime vuonna yhteensä 3267 ihmistä. Kaikkiaan vapaaehtoismiehistöt suorittivat 1648 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää. Tehtävämäärä pysyi suunnilleen edellisen vuoden tasolla.

Kiireelliseen pelastustehtävään lähdettiin 124 kertaa ja näissä tehtävissä 58 ihmistä pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä. Etsintöjä sekä sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä suoritettiin yhteensä 178. Loput olivat vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä. Trossi-jäsenpalvelutehtäviä kertyi 263. Lisäksi meripelastusyhdistykset hoitivat yhteensä 665 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää erilaisissa tapahtumissa ympäri maata.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (733 tapahtumaa). 203 tapauksessa syynä oli merimiestaidollinen virhe.

Meripelastusseuran vilkkain toiminta-alue oli jälleen Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistö, missä suoritettiin viime vuonna reilu neljännes (27 %) koko maan tehtävistä. Suomenlahden pelastusalukset hoitivat 24 % tehtävistä. Vuoksen vesistön alueella tehtäviä kertyi 21 % ja Saaristomerellä 15 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueiden yhteenlaskettu osuus oli 13 %. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Pirkanmaan yhdistyksellä (121 kpl).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vielä suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2016 alkaa toukokuun alussa.