Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat aloittavat päivystyksen rannikon vilkkaimmilla pelastusasemilla

Suomen Meripelastusseuran pelastusasemat Espoossa, Helsingissä ja Kotkassa ovat valmiina auttamaan vesillä hätään joutuneita jo viikonloppuna. Meripelastajat kuitenkin toivovat, että veneilijät malttaisivat pysyä toistaiseksi kotona.

Meripelastusseura hoitaa myös poikkeustilanteessa perustehtäväänsä, vesillä hätään joutuneiden pelastamista ja avustamista.

– Varaudumme tukemaan pelastusviranomaisia resurssiemme puitteissa, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström. – Olemme aikaistaneet päivystyskauden aloitusta kuudella rannikon meripelastusasemalla Kotkasta Vaasaan. Espoo ja Helsinki tulevat valmiuteen tänään ja Kotka perjantaina. Tavoitteena on laajentaa päivystävien pelastusasemien verkkoa Turulla, Raumalla ja Vaasalla huhtikuun puoliväliin mennessä. Myös Porvoossa ja Säkylässä valmistaudutaan päivystyksen aloittamiseen.

Tavallisesti vapaaehtoisten meripelastajien toimintakausi käynnistyy toukokuun alussa, ja tänäkin vuonna suurin osa 60 asemasta aloittaa päivystyksen vapun jälkeen.

Meripelastajien pyyntö: pysy kotona!

Viranomaiset suosittelevat välttämään toistaiseksi mökkeilyä ja veneilyä, ja se on myös Meripelastusseuran viesti.

– Vesillä ja saariston mökeillä voi sattua onnettomuuksia tai pienempiä vahinkoja, joihin tarvitaan meripelastajien apua. Poikkeustilan vuoksi avun saaminen voi kestää normaalia kauemmin, Jori Nordström painottaa.

– On myös hyvä muistaa, että pelastus- tai avustustehtävissä voi syntyä tilanteita, joissa pelastaja altistuu koronavirustartunnalle varotoimenpiteistä huolimatta, Nordström jatkaa. –  Pysyttelemällä kotona autat ehkäisemään epidemian leviämistä, säästämään viranomaisten resursseja sekä suojaamaan pelastajia sairastumiselta.

Jos vesillä joutuu pulaan, apua saa hätänumerosta 112 tai meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000.

Trossi-kausi alkaa 1.5.

Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelun kausi alkaa normaalisti 1. toukokuuta. Samaan aikaan aloittaa päivystyksen myös veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30.