Siirry pääsisältöön

Taivas täyttyy hätäraketeista

Helsingin Meripelastusyhdistys järjestää yhdessä Espoon Meripelastajien ja Laajasalon VPK:n kanssa hätämerkinantoharjoituksen Helsingin Jollaksessa (Matosaarentie 22) lauantaina 5.3.2022 klo 10.00–17.00. Tilaisuudessa veneilijät voivat luvallisesti ja turvallisesti harjoitella hätämerkinantovälineiden käyttöä. Harjoitukseen odotetaan noin kolmeasataa veneilijää. Harjoitusjärjestelyjen vuoksi tapahtumaan on pitänyt ilmoittautua ennakkoon.

Hätämerkkien käytön harjoittelua suositellaan kaikille veneilijöille. Erityisesti hätäraketin ampumista tulisi harjoitella, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein ja turvallisesti aiheuttamatta vaaraa itselleen tai muille.

Harjoituksissa käytettävät välineet ovat punaiset laskuvarjoraketit (ns. hätäraketit), punaiset käsisoihdut (hätäsoihtu), oranssit savut, kynäraketit sekä valopistoolin ammukset. Raketit nousevat parhaimmillaan yli 300 metrin korkeuteen, joten ne näkyvät hyvin lähialueelle.

Koska jokainen havaittu hätäraketti käynnistää viranomaistoimenpiteet, on hätärakettien käyttö sallittua vain todellisessa hädässä tai tämän kaltaisissa virallisissa harjoitustilaisuuksissa. Harjoituksia järjestetään erityisesti kevättalvella meri- ja järvipelastusyhdistysten toimesta usealla paikkakunnalla. Lauantaina 5.3. harjoitukseen liittyvistä hätärakettihavainnoista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Muulloin nähdessäsi hätäraketin soita sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.