Siirry pääsisältöön

SAREX14 matkapäiväkirja 4, 7.5.

Omassa paikallisyhdistyksessä on hyvä treenata toimintaa ja ajaa keikkoja, palkkana hyvä mieli sekä itselle että toisille. Paikallisesti toiminta antaa tiettyyn rajaan asti koettavaa runsaasti, oppimista riittää ja ammattitaitoiset meripelastuksen harrastajat ohjaavat vankalla kokemuksella miehistöjä sekä aluksia. Meripelastusharrastuksen varsinainen rikkaus on, että harrastaminen ei ole sidottu omaan paikallisyhdistykseen. Joskus pääsemme tekemään ja kokemaan asioita eri puolille Suomea ja välillä ulkomaille asti, kuten tällä kertaa Tanskassa järjestettävään Sarexiin.

Harjoituksessa keskiviikon ohjelmana oli Multisarex, jossa skenaariot kestivät useita tunteja ja samalla tehtävällä oli useita yksiköitä. Toimimme isojen alusten ryhmässä päivän molemmissa skenaarioissa. Vaikka kooltamme olimme ryhmämme pienin alus, toimintakykymme kompensoi reilusti aluksen fyysisiä mittoja.

Päivän ensimmäisessä skenaariossa etsimme uponneen kalastusaluksen miehistöä merestä. Karstat koneista polttaneen toiminta-alueellesiirtymisen jälkeen ajoimme etsintäkuvioita, ja onnistuimme nostamaan merestä kaksi henkilöä esittävää harjoitusmaalia. Etsintään osallistui useita aluksia ja helikopteri.
Päivän toisessa skenaariossa Gunnar Seidenfaden oli kolaroinut kalastusaluksen kanssa, ja kyseinen kalastusalus oli uponnut. Skenaariossa oli ihmisiä vedessä, Seidenfaden tulessa ja vuotavana kallistunut sekä aluksella oli useita loukkaantuneita. Aluksemme tehtäväksi tuli etsintä alueella ja lääkintätiimin lähettäminen Seidenfadenille. Ensivastekoulutettuna lääkintäpuoli lankesi kohdalleni aika luontevasti.

Reippaan ribbikyydin jälkeen kiipesimme kallistuneelle Gunnar Seidenfaadenille. Olimme ensimmäinen lääkintäyksikkö aluksella, ja kannella pyöri pelastustyöntekijöiden lisäksi loukkaantuneita ja disorientoituneita ihmisiä. Kannella koulutuksen iskiessä päälle toimintaa ohjaten luokittelimme kohtaamamme potilaat, ja hoidimme loukkaantuneita. Muiden pelastustiimien tehdessä omaa työtään valmistelimme potilaiden siirrot ja evakuointijärjestyksen. Tilanteen ja resurssien sallittua evakuoinnin Tanskan ilmavoimien EH-101 Merlin-helikopteri vinssasi potilaamme kyytiin Seidenfadenin kannelta, ja työmme oli harjoituksen osalta hoidettu.

Sarex on kokonaisuutena hyvä paikka mitata omaa osaamistaan. Täällä voi vertailla tekemisen tapoja sekä suomalaisen miehistön että harjoitukseen osallistuneiden yksiköiden kesken. Multisarexin ensiaputoiminnan osalta voin todeta, että Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensivastekoulutuksella pärjää aikamoisissa skenaarioissa.

Tero Hakulinen