Meripelastusseura 120 vuotta turvana vesillä
Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat toimineet vesilläliikkujien turvana jo 120 vuotta. Tänä päivänä hoidetaan yli 1500 pelastus- ja avustustehtävää joka vuosi.
Maamme ensimmäinen vapaaehtoinen meripelastusasema perustettiin Suursaareen vuonna 1857. Suomen Meripelastusseura perustettiin 40 vuotta myöhemmin. Seuran säännöt vahvistettiin 11.1.1897 ja perustava kokous pidettiin 27.3.1897.
Ensimmäiset vuodet vapaaehtoiset meripelastajat liikkuivat soutaen ja purjeilla. Vuonna 1913 hankittiin ensimmäinen moottoripelastusvene Hangon meripelastusasemalle. 1930-luvulla panostettiin erityisesti toiminnan rahoituksen kehittämiseen. Turussa perustettiin ensimmäinen pelastusrengas, ja 1933 aloitettiin raha-automaattitoiminta. Vuonna 1930 valmistui myös sisävesien ensimmäinen pelastusvene Siilinkari Tampereelle. 1956 laskettiin vesille Harmaja, Seuran ensimmäinen teräsristeilijä. Harmaja palveli yli 40 vuotta. Sen korvasi pelastusristeilijä Jenny Wihuri vuonna 1999.
Vuonna 1960 Meripelastusseuran organisaatio muuttui, kun hyväksyttiin uudet säännöt, joiden mukaan rekisteröidyt paikallisyhdistykset mahdollistuivat. Samalla organisaatiomallilla toimitaan edelleen, ja jäsenyhdistyksiä on tällä hetkellä yhteensä 57 rannikolla ja sisävesillä. 2000-luvulla on panostettu sekä koulutuksen että aluskaluston kehittämiseen. Vuonna 2005 valmistui ensimmäinen pelastusalusten luokitusjärjestelmä, joka päivitettiin nykyiseen muotoonsa 2014. Seuran oma koulutusjärjestelmä valmistui 2007, ja sen päivitetty versio otetaan käyttöön tänä keväänä. Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöt suorittavat vuosittain yli 1500 eritasoista pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Viime vuoden tehtävätilastot julkaistaan tammikuun puoliväliin mennessä.
Juhlavuosi näkyy vuoden mittaa Meripelastusseuran toiminnassa monin tavoin. Seuran koulutuspäivät 24.-26.3. Silja Symphonylla ovat samalla vapaaehtoismiehistöjen 120-vuotisjuhla, ja tapahtumassa julkaistaan myös Seuran tarinallinen historiikki. Meripelastustaitokilpailujen juhlakisat pidetään Savonlinnassa 2.9., ja samana päivänä järjestetään yhdistyksissä ympäri maata avoimien ovien päiviä. Juhlavuoden päätapahtuma on 4.11. Helsingissä. Päivän ohjelma alkaa pelastusalusten paraatilla ja seppeleenlaskulla merenkulkijoiden muistomerkille, jatkuu yleisötapahtumalla Eteläsatamassa ja päättyy illan kutsuvierastilaisuuteen.