Siirry pääsisältöön

Meripelastajat kilpailevat Turussa 7.9.

Meripelastusseuran 28. valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut kokoavat Turkuun lauantaina 7. syyskuuta meripelastajien parhaimmiston eri puolilta Suomea.

26 joukkueesta 13 edustaa Meripelastusseuran jäsenyhdistyksiä, 7 pelastusalan viranomaisia ja 3 muita pelastusalan toimijoita. Lisäksi mukana ovat Ahvenanmaan ja Viron meripelastusyhdistysten sekä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n joukkueet.

Kilpailuissa testataan meripelastajien tositilanteissa tarvitsemia tietoja ja taitoja, ja niiden tavoitteena on kehittää vapaaehtoismiehistöjen meripelastustaitoja, kasvattaa motivaatiota koulutukseen ja harjoitteluun sekä verrata pelastustoimen kentällä toimivien eri tahojen osaamista. Jo vuodesta 1986 lähtien järjestetty kilpailu on meripelastusalan merkittävin vuotuinen tapahtuma ja toimii myös mainiona meripelastajien yhteishengen kohottajana.

Kilpailuradan muodostavat lähtö, kuusi rastia ja maali. Rastien teemat ovat ensiapu, merenkulku (navigointi), viestiliikenne, vedenvarasta nostaminen, merimiestaito sekä ajankohtainen meripelastustehtävä. Koska ihmishenkien pelastamisessa nopean ja virheettömän suorituksen merkitys on suuri, ratkaistaan paremmuus antamalla virhepisteitä ja mittaamalla radan suoritusaika. Kilpailuissa painotetaan myös paineensietokykyä haastavissa tilanteissa.

Kilpailurata sijoittuu aivan merellisen Turun ytimeen; Turun sataman, Ruissalon, merikoulu Aboa Maren sekä Forum Marinumin alueelle. Myös yleisöllä on mahdollisuus tulla seuraamaan osaa kilpailurasteista Forum Marinumin edustalle. Ensimmäinen joukkue lähtee radalle klo 8.30 ja kilpailu päättyy noin klo 17, kun viimeinen joukkue on saapunut maaliin. Kilpailun etenemistä voi seurata myös netin reaaliaikaisesta tulospalvelusta, www.meripelastus.fi/tulospalvelu. Tulospalvelu avautuu kilpailupäivän aamuna klo 8.30, ja voittajat julkistetaan klo 19 mennessä.

Meripelastustaitokilpailut pidetään vuorovuosin rannikolla ja sisävesillä. Tämän vuoden kisojen järjestämisestä vastaa Turun Meripelastusyhdistys ry ja niiden suojelijana toimii Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.