Hälytysohje

Avun hälyttäminen hätätilanteessa:

Rauhoitu

Hälytä apua soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Suosittelemme käyttämään 112 Suomi -mobiilisovellusta. Vastaa hätäkeskuksen esittämiin kysymyksiin ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Älä sulje puhelinta ennen kuin saat luvan. Älä käytä puhelintasi muihin puheluihin, hätäkeskus tai apuun tuleva saattaa soittaa sinulle

Jos et voi soittaa apua
Pyri herättämään muiden vesillä tai rannalla liikkujien huomio esimerkiksi:

  • huutamalla apua, puhaltamalla pilliin tai antamalla äänimerkinantolaitteella pitkiä yhtäjaksoisia äänimerkkejä
  • levittämällä molempia käsiäsi verkkaisesti ylös ja alas
  • ampumalla hätäraketti tai käyttämällä muita hätämerkkejä, joita sinulla on veneessäsi

Paikan määrittäminen

Hätäkeskuspäivystäjän pitää saada tietää mahdollisimman tarkasti missä apua tarvitaan. Huolehdi siis aina vesillä ollessasi, että osaat kertoa missä olet. Hätänumeroon 112 soittaminen kannattaa tehdä 112 Suomi -mobiilisovelluksella, jolloin soittajan paikkatieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen ja näin vähennetään virheiden mahdollisuutta hädässä olevan paikan selvittämisessä.

Vaikka käyttäisitkin 112 Suomi -mobiilisovellusta hätänumeroon soittamiseen, tulee sinun siitä huolimatta olla aina vesillä liikkuessasi tietoinen omasta sijainnista turvallisen navigoinnin takia.

Kiireettömät avustustehtävät

Yleisen hätänumeron 112 kautta hälytettävien kiireellisten viranomaisjohtoisten tehtävien lisäksi avustamme vesilläliikkujia myös kiireettömissä tilanteissa. Kiireettömät avustustehtäviin pyrimme hoitamaan kohtuullisessa ajassa, mutta avunsaanti voi viivästyä esimerkiksi yksiköiden ollessa kiireellisemmillä tehtävillä tai vapaaehtoisen miehistön ollessa töissä. Kiireettömät avustustehtävät yksiköillemme välittää Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Mikäli et ole varma avuntarpeen kiireellisyydestä, kannattaa soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä tekee tilannearvion, jonka perusteella joko hälytetään kiireellinen viranomaisjohtoinen tehtävä tai ohjataan avuntarvitsija soittamaan Trossi-palvelunumeroon. Kiireettömissä avustustehtävissä veloitamme pelastusaluksen käyttökulut avustettavalta, mikäli avustettava ei ole Meripelastusseuran trossi-jäsen.

Katso lisätietoa Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelusta.

Yhdistyksen alukset tekevät myös vesipelastustoimintaan liittyviä ennalta sovittuja avustustehtäviä osana miehistön koulutusta. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi siirtohinaukset tai venepoijun siirtäminen. Lastia ja ihmisiä emme pysty kuljettamaan kuin poikkeustapauksissa. Myös näissä tehtävissä veloitamme kaluston käytöstä syntyvät kustannukset avustettavalta. Ennalta sovitut avustustehtävät sovitaan pelastusaseman asemapäällikön kanssa miehistölle sopivaan ajankohtaan.

Katso pelastusasemien yhteystiedot.