Siirry pääsisältöön

Yhdistyksen päivystyskausi päättyy

Suomen Meripelastusseura Etelä-Saimaan päivystyskausi 2020 on päättynyt. PV Willimies on talvitelakoitu 7.12, AV Kaukas jo viikkoa aiemmin. Kulunut kausi on ollut monessa mielessä erikoinen johtuen koronakriisistä, mutta tästä huolimatta kausi saatiin vietyä läpi kuitenkin kohtuullisen sujuvasti.

Koronakriisi näkyi vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa eteläisellä Saimaalla lähinnä välillisesti: Miehistönjäsenemme pysyivät terveenä, eikä tehtävillä jouduttu kohtaamaan koronaan sairastuneita asiakkaita. Etenkin kesäkaudella koronatilanne ylipäätään oli alueella todella rauhallinen. Keväällä toukokuussa hälytysmiehistömme toimi erillisissä miehistöryhmissä. Syksyn telakointien osalta miehistöryhmäperiaate jouduttiin ottamaan uudelleen käyttöön monien muiden suojaustoimien lisäksi epidemian uudelleen kiihtymisen johdosta.

Kotimaahan suuntautunut lomailu näkyi kuitenkin tavallista vilkkaampana kesänä: Tehtäviä avovesikauden aikana yhdistyksemme alukset PV Willimies ja AV Kaukas suorittivat yhteensä 69 kappaletta. Normaalisti tehtävämäärä on ollut noin 50 kappaletta. Vapaaehtoisesti tehtyjä henkilötyötunteja näillä keikoilla tehtiin 760 h. Keikoista 21 kappaletta luokiteltiin tehtäväkategoriaan onnettomuus- tai vaaratilanne saaristossa tai järvialueella, 1 luokkaan tapaturma, vamma tai sairastuminen, 10 oli luonteeltaan vesiliikenneonnettomuuksia ja 37 teknisiä vikoja. Apua sai 126 henkilöä ja 55 alusta, joista yksi luokiteltiin pelastetuksi todennäköiseltä tuhoutumiselta. Tälle kesälle tyypillinen keikka oli pitkä hinaus todennäköisesti siksi, että moni veneilijä vietti vesillä tavallista pidempiä lomakausia ja matkusti kauemmas lähimmistä satamista.

Valistustoimintaa ja tapahtumiin osallistumisia oli koronakriisistä johtuen selkeästi aiempaa vähemmän, mutta muutamaan tapahtumaan tai valistustilaisuuteen aktiivimme pääsivät kuitenkin osallistumaan kauden aikana. Korona näkyi myös yhteistoimintaharjoitusten vähäisyytenä: Ainoastaan yhden kerran yksikkömme osallistuivat yhteistoimintaharjoitukseen, minkä järjestäjätahona toimivat tällä kertaa alueen Vapepan jäsenyhdistykset ja Kaakkois-Suomen poliisilaitos. Yhdistyksemme oma perinteinen harjoitusviikonloppu saatiin pidettyä alkusyksystä ja pääsivät aktiivimme myös osallistumaan muutamille SMPS:n valtakunnallisille kursseille sekä kurssilaisina että kouluttajina. Viikkoharjoitukset pidettiin aiempaan tapaan läpi avovesikauden ja syyskuussa toimintaamme saatiin mukaan uusia, innokkaita vapaaehtoisia.

Kausi oli PV Willimiehen ensimmäinen kausi uudella moottorilla. Talvella 2019-2020 PV Willimiehelle tehtiin merkittävä päivityskorjaus, minkä tavoitteena on jatkaa aluksen elinkaarta ainakin vuoteen 2035. Aluksesta uusittiin moottori, vetolaite ja navigointielektroniikka. Uudeksi moottoriksi valittu 875 hv Scania osoittautui hyväksi valinnaksi: Willimiehen matkanopeus nousi yli 30 solmun, huippunopeuden ollessa 38 solmua (aiemmat lukemat 23 ja 27 solmua).