Siirry pääsisältöön

Vuoden Meripelastaja-tunnustus PV Willimiehen miehistölle

Valtakunnallinen kattojärjestömme, Suomen Meripelastusseura, on nimittänyt Vuoden Meripelastajaksi pelastusvene Willimiehen miehistön, joka pelasti karille ajaneesta ja rajusti vuotavasta veneestä neljä ihmistä Lappeenrannan sataman edustalla viime syyskuussa.

Palkittavan miehistön muodostivat Toni Kolhonen (aluksen päällikkö), Matias Turunen ja Ilkka Niemi Etelä-Saimaan yhdistyksestä Lappeenrannasta, sekä Hanna Venäläinen Kuopion Järvipelastajista.

13.9.2022 kymmenmetrinen moottorivene oli saapumassa Lappeenrantaan. Veneen kyydissä oli neljän hengen seurue. Aurinko ei ollut vielä laskenut ja sää oli syksyisen kuulas. Vene kulki edelleen liukunopeudella, koska nopeusrajoitusalue alkoi vasta muutaman sadan metrin päästä. Väyläosuudella oli kolme lähes peräkkäin olevaa viittaa, joista kaksi tuli jättää vasemmalle ja viimeinen oikealle. Jostain syystä veneen kippari jätti myös kolmannen viitan vasemmalle, ja vene törmäsi kovassa vauhdissa vedenalaiseen kiveen.

Kukaan ei loukkaantunut törmäyksessä, mutta vene kärsi vakavia vahinkoja. Törmäyksessä vaurioituivat muun muassa veneen potkurin ja peräsimen läpiviennit. Akselin tuenta painui pohjan läpi ja potkuri aiheutti vaurioita pohjalaminaatteihin. Vene alkoi vuotaa rajusti ja oli välittömässä vaarassa upota.

Haveriveneen kippari soitti hätäkeskukseen ja sataman edustalla pelastuslaitoksen kanssa yhteistoimintaharjoituksessa ollut Willimies sai hälytyksen. Willimies pääsi onnettomuusveneen luo parissa minuutissa ja miehistö aloitti välittömästi veden pumppaamisen veneestä. Pumppausteho riitti pitämään vakavasti vaurioituneen veneen pinnalla ja se hinattiin läheiselle nostoluiskalle odottamaan ylösnostoa. Vuodot olivat niin suuria, että vene olisi todennäköisesti uponnut nopeasti, jos paikalle ei olisi päästy heti, jos pelastusveneen varustukseen ei olisi kuulunut tehokkaita pumppuja tai jos sen miehistö ei olisi osannut toimia oikein.

Tapauksessa kiteytyvät neljä pääkohtaa: onnistuneet pelastustoimet, välittömän valmiuden suuri merkitys, yhteistoiminta eri yhdistysten välillä sekä harjoittelun tärkeys. Kuin kohtalon oikusta, onnettomuuden seurauksena keskeytyneiden harjoitusten aiheena oli mikäpä muukaan, kuin karille ajaneen ja sen seurauksena vuotoja saaneen aluksen avustus.

Vuoden meripelastaja-tunnustus on vuosittain jaettava valtakunnallinen, erittäin merkittävä huomionosoitus, mikä voidaan myöntää toimintakauden aikana erityisen ansioituneelle meripelastajalle tai ryhmälle, kuten aluksen miehistölle. Kuluneiden vuosien aikana ryhmätunnustukset ovat olleet yleisempiä, koska aluksilla aina toimitaan ryhmässä ja jokaisella ryhmän jäsenellä on yleensä merkittävä rooli tehtävien onnistuneessa suorittamisessa. Vuoden meripelastaja-tunnustuksen myöntää kattojärjestömme, Suomen Meripelastusseuran hallitus, toimitusjohtajan, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien esityksestä.

Vuoden meripelastaja-tunnustus on historian ensimmäinen, mikä on myönnetty lappeenrantalaisen veneyksikön miehistölle.

Yhdistyksemme onnittelee Toni Kolhosta, Matias Turusta, Ilkka Niemeä ja Hanna Venäläistä tästä merkittävästä tunnustuksesta!