Siirry pääsisältöön

Päivystyskausi alkaa

Saimaa Lappeenrannan edustalla on ollut jäistä vapaa jo jonkin aikaa ja ensimmäiset huviveneilijätkin ovat ehtineet veneensä jo vesille laskea. Pelastusalus PV Willimies on laskettu vesille 29. huhtikuuta. Tämä merkitsee, että Suomen Meripelastusseura Etelä-Saimaan päivystyskausi 2021 alkaa vappuna jatkuen yleensä marraskuun loppuun asti.

Keikat painottuvat yleensä kesälomakaudelle, kun veneilijöitä on eniten liikenteessä. Tavallisin tehtävätyyppi on teknisen vian pysäyttämän veneen hinaus satamaan. Myös karilta irrotuksia tehdään säännöllisesti muiden tehtävätyyppien ollessa jo selkeästi harvinaisempia. Kesä 2020 oli valtakunnallisesti poikkeuksellisen vilkas johtuen todennäköisesti kotimaahan suuntautuneesta matkailusta koronakriisin seurauksena. Vaikka koronatartuntojen trendit kehittyvätkin tällä hetkellä valtakunnallisesti positiiviseen suuntaan, kotimaanmatkailu voi olla myös tämän kesän trendi. Tämä merkitsee, että avustettavia vesillä todennäköisesti riittää.

Talvella 2019-2020 PV Willimies peruskorjattiin kauttaaltaan. Nyt kuluneena talvena suuria muutoksia alukseen ei ole ollut tarvetta tehdä. Kuitenkin, pelastusvene on ikuinen kehityskohde, minkä vuoksi pienimuotoisempaa kehitystyötä aktiivimme ovat tänäkin talvena alukseen toteuttaneet. Muun muassa kaikuluotainjärjestelmää ollaan parhaillaan uusimassa EKSP-säätiön myöntämällä avustuksella viistokaikujärjestelmäksi, mikä mahdollistaa videomaisen kuvan saamisen Saimaan pohjasta. Tästä on suurta hyötyä, sillä pelastusaluksella joudutaan usein lähestymään merenkulullisesti haastavia paikkoja, kuten karikoita.

Kiireettömissä tilanteissa apua on saatavilla Trossi-pavelunumeron kautta 0800 30 22 30. Henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavassa hätätilanteessa oikea numero on aina 112.