Tukikohtamme

Rantakestilä

Tapaamme viikottain  jäseniltojen merkeissä Rantakestiläntiellä sijaitsevalla majallamme, jonka olemme saaneet käyttöön Iin kunnalta. Myös kaluston säilytys ja kunnossapito tapahtuu Rantakestilän tukikohdassa.

PV Kärkkäisen ja Saleran laituripaikat ovat Rantakestilän viranomaislaiturissa.

Iin Röyttä

Iin Meripelastajien meritukikohta on Iin Röytän saarella, jossa sijaitsevat historialliset rakennukset Lastaaja ja Luotsila. Rakennukset omistaa Metsähallitus, joka on vuokrannut ne yhdistyksen käyttöön. 

Luotsila

Luotsila toimii Iin Meripelastajien tukikohtana merellä.

Lastaaja

Lastaaja on Röytän ”päärakennus”. Voit vuokrata Lastaajan käyttöösi Iin Meripelastajilta! Vuokraa Lastaaja Iin Röytästä

Iin Röytän saari

Sijainti: 025º13,0′ I,65º16,3′ P

Röyttä sijaitsee: Oulusta 20 km,  Iin Rantakestilästä 10 km, Praavan kalasatamasta 3 km

Röytässä on ollut satamatoimintaa vuosina 1882–1891, kun Siuruan Höyrysaha Osakeyhtiö alkoi uittaa vientisahatavaraa saarelle. Sahatavara puhdistettiin, loppu käsiteltiin, lajiteltiin ja varastoitiin saarelle odottamaan laivausta. Laivaliikenne oli aluksi hiljaista, vain viidestä kymmeneen alusta purjehduskautta kohti. Laivojen määränpäänä oli joko Saksa tai Englanti. Laivaustoiminnan laajuudesta ei ole säilynyt tarkkoja lukuja, mutta vuonna 1890 laivattiin 147 000 kappaletta erikokoisia lautoja ja lankkuja sekä kuutisensataa kuutiometriä polttopuuta. Vuonna 1924 Röytässä lastattiin 41 alusta, joista kukin lastasi keskimäärin tuhat kuutiometriä sahatavaraa.

Saarelle rakennettiin vuosina 1930–1933 viisi aallonmurtajaa, laituri sekä työntekijöiden asuinrakennuksia, joista useat ovat edelleen pystyssä. Laivaustoiminta päättyi suurimmalta osin vuonna 1965; viimeiset laivat kävivät satamassa vuonna 1969.

1960-luvulla saari sai uuden käyttötarkoituksen retkiveneilytukikohtana, kun vuonna 1966 Oulun Merenkävijäin ja Oulun Purjehdusseuran Telakkasäätiö ja Metsähallitus kirjoittivat vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen myötä oululaiset purjehdusseurat saivat käyttöoikeuden entiseen lastauspaikkaan aallonmurtajineen ja tukikohdakseen entisen luotsien asuinrakennuksen. Nykyisin saaressa sijaitsee lähialueen veneilyseurojen majat: Iin Meriseura, Oulun Purjehdusseura, Oulun Merenkävijät, Haukiputaan Pursiseura, Haukiputaan Veneilijät ja Oulun Työväenpursiseura. Veneilyseurat ovat kehittäneet saaren virkistyskäyttöä erilaisilla hankkeilla ja nykyisin satamasta löytyy kesäkeittiö, nuotiopaikkoja, pöytäryhmiä, leikkikenttä ja sääasema. Saaren sähköistys on täysin uusittu ja laitureissa on yhteensä 70 sähköpaikkaa. Sataman laiturit on myös hiljattain uusittu Metsähallituksen ja Iin kunnan toimesta.

Kuvia Röytästä