Siirry pääsisältöön

Vuoden meripelastajaksi Venekuumeen miehistö Kiviniemestä

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt vuoden 2013 meripelastajaksi pelastusvene Venekuumeen miehistön Kiviniemen Meripelastusyhdistyksestä. Miehistöön kuuluvat Teemu Karvonen, Timo Lämsä, Jouni Paso, Timo Riutta, Jyrki Stranius, Mika Viiri ja Timo Yliniemi. Miehistö on vuoden aikana suorittanut useita vaativia pelastustehtäviä ja toiminut aktiivisesti vapaaehtoisen meripelastustoiminnan tunnettuuden edistämiseksi Perämeren alueella.

Miehistön kauden vaativin tehtävä suoritettiin 29. marraskuuta, kun Iissä ajelehti myrskyssä ohjauskyvytön ruoppausyhdistelmä. Satama-altaat olivat jo jäässä, ja Venekuume oli telakoitu talveksi, samoin alueen viranomaisveneet. Meripelastuskeskus Turun pyynnöstä Venekuume varusteltiin ja laskettiin vesille. Toisella veneellä murrettiin pelastusveneelle väylä satamasta ulos. 32 minuutin päästä kotihälytyksestä Venekuume oli matkalla evakuointitehtävään kovassa, yli 20m/s tuulessa. Venekuume pelasti rantaa kohti ajautuvan hinaajan, kiinnitti sen lauttayhdistelmään sekä tarkisti miehistön tilan ollen koko ajan yhteydessä meripelastuskeskukseen. Tehtävän suorittamisesta Venekuumeen miehistö sai runsaasti kiittävää palautetta sekä Rajavartiolaitokselta että poliisilta ja pelastuslaitokselta.

Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteisessä Syysmeri 13 -meripelastusharjoituksessa 4. lokakuuta Venekuumeen miehistö pelasti pelastuslaitoksen palamaan syttyneen veneen ja hinasi sen Iihin. Olosuhteet olivat erittäin vaikeat; keskiaallonkorkeus oli yli 4 metriä, yksittäisiä aaltoja mitattiin yli 6-metrisiksi. Harjoitukseen osallistuivat Länsi-Suomen merivartiosto, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitokset, Oulun poliisilaitos sekä Oulun, Kiviniemen, Iin ja Tornion meripelastusyhdistykset.

Pelastustehtävien lisäksi Venekuumeen miehistö on tehnyt Perämeren alueella paljon työtä vapaaehtoisen meripelastustoiminnan tunnettuuden lisäämiseksi. Kiviniemen yhdistys on ollut mukana mm. Oulun Erämessuilla, Toppilan Meripäivillä ja Siikamarkkinoilla sekä useissa purjehdustapahtumissa Oulun alueella. Lisäksi miehistö osallistui Bouldless Bothnia Bay -hankkeeseen kuljettaen valokuvaajia Metsähallituksen saarissa kuuden päivän ajan.

Venekuumeen miehistö palkitaan 28. helmikuuta Meripelastusseuran koulutuspäivillä Viking Linen lahjoittamalla meripelastajan maljalla ja Seuran ansiomerkeillä. Seura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.

Kaikki Meripelastusseuran alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat vesillämme yhteensä 1464 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua sai 3160 ihmistä ja 1235 alusta. Kiviniemen Meripelastusyhdistys oli Pohjanlahden alueella eniten ja koko maassa kolmanneksi eniten tehtäviä suorittanut yhdistys (97).

Liitteenä oleva kuva on julkaisuvapaa. Kuvaaja Eetu Viiri mainittava.

Kuvassa ylärivissä vasemmalta oikealla Jouni Paso, Teemu Karvonen, Mika Viiri ja Timo Riutta. Alarivissä Jyrki Stranius, Timo Lämsä ja Timo Yliniemi.