Siirry pääsisältöön

Vuoden meripelastaja 2014: Vapaaehtoismiehistö pelasti karille ajaneen nuoren

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt vuoden 2014 meripelastajaksi pelastusvene Ad Maren miehistön Meripelastusyhdistys Sydvästistä Paraisilta. Miehistö pelasti 23. elokuuta karille ajaneen ja kylmettyneen nuoren miehen Kemiönsaaren vesialueella. Palkittuun miehistöön kuuluvat Jarmo Saarinen (päällikkö), Kyösti Kuitula, Tommi Myrskykari ja Mikko Salonen sekä harjoittelijat Anneli Saarinen ja Valtteri Nylander.

17-vuotias nuorukainen lähti 23.8. illalla Rosalasta kohti Kasnäsiä alle 5-metrisellä alumiiniveneellä. Satoi ja tuuli kovaa ja säätiedotus lupasi ukkosta. Näkyvyys oli heikko ja ilta pimeni. Miehellä ei ollut navigointivälineitä, koska reitti oli hänelle tuttu. Kesken matkan veneen etsintävalonheitin sammui, mies eksyi pimeässä reitiltä ja vene karahti kivikkoon. Karilleajossa mies loukkasi itseään lievästi ja vene sai kolhuja.

Lähellä olevalta luodolta näkyi linjataulun valo. Nuori mies onnistui irrottamaan veneensä kiviltä ja siirtämään sen luodolle. Linjataulusta hän pystyi lukemaan luodon nimen. Ymmärtämättä täysin tilanteen vakavuutta, mies soitti ystävilleen ja kertoi missä on, tarkoituksenaan odottaa aamua ja kartoittaa sitten tilanne. Ystävät soittivat meripelastuskeskukseen.

Meripelastuskeskus hälytti tehtävään pelastusvene Ad Maren, joka oli yötä läheisessä luonnonsatamassa. Miehistö sai hälytyksen klo 00.55. Pelastusveneen matka kohteeseen kesti noin tunnin ukonilmassa ja vasta-aallokossa. Sää oli erittäin huono, hetken ajan satoi jopa lunta. Luotoa lähestyessään Ad Maren miehistö erotti sateen keskeltä älypuhelimen himmeää tuiketta ja viittilöivän hahmon.

Miehistö auttoi nuorukaisen turvaan pelastusalukseen. Kylmettynyt ja energianvajauksesta kärsivä mies käärittiin huopiin ja hänelle tarjottiin lämmintä juotavaa ja syötävää. Mies kertoi värjötelleensä pienellä kallioluodolla kolmesta neljään tuntiin. Ad Maren pintapelastaja vei uiden hinausköyden haveriveneeseen ja Ad Mare otti sen hinaukseen. Nestettä ja ravintoa saatuaan piristynyt nuori mies kuljetettiin veneineen Kasnäsin satamaan, missä hänen ystävänsä olivat autolla vastassa.

Ad Maren miehistö palkitaan 6. maaliskuuta Meripelastusseuran koulutuspäivillä Viking Linen lahjoittamalla meripelastajan maljalla ja Seuran ansiomerkeillä. Seura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.

Kaikki Meripelastusseuran alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat vesillämme yhteensä 1613 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua sai 3591 ihmistä ja 1318 alusta.

Kuva liitteenä (kuvaaja Daniel Kosk). Kuvassa ylhäältä vasemmalta lukien: Jarmo Saarinen, Tommi Myrskykari. Alarivi: Mikko Salonen, Anneli Saarinen, Kyösti Kuitula ja Valtteri Nylander.