Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkanut

Vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät jälleen valmiina auttamaan suurimmassa osassa maata. Lopuissakin yhdistyksissä pelastusalukset lasketaan vesille ja päivystys alkaa toukokuun aikana.

Avovesikauden ensimmäinen tehtävä suoritettiin jo 23.4. Uudessakaupungissa, missä perämoottorivene oli konerikon ja kovan tuulen ansiosta ajautunut saaren rantaan. Pelastusalukset päivystävät alle puolen tunnin hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina ollaan yleensä liikkeellä tai välittömässä lähtövalmiudessa. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään 1648 kertaa. Apua sai 3267 ihmistä ja 1345 alusta.

Veneen varusteet ja veneilijän taidot kuntoon ennen vesille lähtöä

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa:

tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet
tarkista myös viestintävälineiden toiminta
varmista, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta
tee reittisuunnitelma ja muista kertoa se myös kotiin jääville
tutustu säätiedotuksiin ja muista seurata niitä myös matkan aikana
pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa
säännöllisin väliajoin on hyvä kerrata merimiestaitojen perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.
Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Sisävesillä apua saa hätätilanteessa hätänumerosta 112. Kiireettömät Trossi-palvelupyynnöt numerosta 0800 30 22 30 (1.5.-31.10.). Lisää tietoa Trossi-palvelunumerosta täältä.