Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien Operaatio Meritähti turvaa juhannusta vesillä

Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti, käynnistyy torstai-iltana. Lähes 160 pelastusalusta ja 1800 vapaaehtoista meripelastajaa on koko viikonlopun valmiina auttamaan merihätään joutuneita rannikolla ja sisävesillä ympäri maata. Alukset ovat liikkeellä tai päivystävät välittömässä lähtövalmiudessa sunnuntai-iltaan asti.

Vapaaehtoisille meripelastajille keskikesä on vuoden kiireisintä aikaa. Valtaosa avuntarvitsijoista on huviveneilijöitä ja yleisin avuntarpeen syy tekninen vika tai merimiestaidollinen virhe.

Meripelastajat toivovat, että juhannuksen viettoon vesille lähtevät pitäisivät mielessä turvallisuusasiat. Veneen varusteet kannattaa tarkistaa ennen lähtöä ja pelastusliivit on hyvä pitää päällä aina vesillä oltaessa. Sääennusteet on syytä ottaa huomioon reittiä suunnitellessa ja niitä kannattaa seurata myös matkan aikana. Matkasuunnitelma on tärkeää kertoa kotiin jääville.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Liikkeellä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF 16 ja VHF DSC 70. Sisävesillä hälytysnumero hätätapauksissa on 112. Kiireettömissä avutarpeissa voi ottaa yhteyttä suoraan paikalliseen meri- tai järvipelastusyhdistykseen, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.meripelastus.fi/jasenyhdistykset.

Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöt ovat tänä vuonna suorittaneet tähän mennessä 318 hälytystehtävää, joissa apua on saanut 655 ihmistä. Viime vuonna tehtäviä kertyi yhteensä 1464. Apua sai 3160 ihmistä ja 1235 alusta. 34 ihmistä pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä.