Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat auttoivat yli 3000 ihmistä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat vesillämme viime vuonna yhteensä 3160 ihmistä. Todennäköiseltä menehtymiseltä heistä pelastettiin 34. Yhteensä vapaaehtoismiehistöt suorittivat 1464 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää. Tehtävien määrä kasvoi edellisestä vuodesta 250:llä.

Kiireelliseen ihmisen pelastustehtävään lähdettiin 101 kertaa. Etsintöjä, sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä sekä sammutustehtäviä suoritettiin yhteensä 161. Loput olivat vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä. Trossi-jäsenpalvelutehtäviä kertyi reilu parisataa. Lisäksi meripelastusyhdistykset hoitivat yli viisisataa turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää erilaisissa tapahtumissa ympäri maata. Turvallisuusvalistuksella ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyllä onkin yhä suurempi merkitys vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa.

Kiireisintä aikaa meripelastajille on keskikesä juhannuksesta heinäkuun loppuun. Avun tarpeessa on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene, jonka matkan keskeyttää tekninen vika tai kuljettajan merimiestaidollinen virhe.

Meripelastusseuran vilkkain toiminta-alue on jo kuusi vuotta ollut Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistö, missä suoritettiin viime vuonna lähes kolmannes koko maan tehtävistä (29 %). Vuoksen vesistön pelastusalukset hoitivat 23 %, Suomenlahden 20 % ja Saaristomeren 15 % tehtävistä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen yhteenlaskettu osuus oli 13 %. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Lahden Järvipelastajilla (131 kpl).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vielä suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2014 alkaa toukokuun alussa.