Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisen pelastajan tunnustus oululaisen pelastusveneen miehistölle

Oululaisen pelastusvene Toppilan miehistö palkitaan tulevana viikonloppuna vuoden vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksella. Aluksen miehistöön kuuluvat oululaiset Roope Aarnikare, Markku Hentilä ja aluksen päällikkö Juha Rajala. Huomionosoituksen myöntää Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa.

Aarnikare, Hentilä ja Rajala pelastivat elokuun lopussa veden varasta kaksi ihmistä, joiden vene oli kaatunut korkeassa aallokossa. Pelastusvene Toppila oli koulutusajossa Oulun edustalla, kun aluksen miehistö havaitsi veden varaan joutuneet ihmiset. Viidessä minuutissa molemmat henkilöt oli saatu nostettua merestä veneeseen. Miehistö teki ilmoituksen meripelastuskeskukseen ja kuljetti kaatuneen veneen matkustajat lähimpään pienvenesatamaan, johon meripelastuskeskus oli tilannut ambulanssin. Myös kaatunut vene saatiin siirretyksi satamaan aiheuttamasta vaaraa muille vesillä liikkujille.

Palkittavat kuuluvat Oulun Meripelastusyhdistykseen. Kaikki ovat toimineet vapaaehtoisina meripelastajina vuosien ajan.

Vuoden valtakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan tunnustus luovutetaan lauantaina 28.11. kello 11 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuotuisessa yhteistapaamisessa Vapepa-foorumissa, joka järjestetään Lappeenrannan Maasotakoululla.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on auttajien verkosto

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 51 järjestön ja yhteisön yhteenliittymä, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät auttavat viranomaisia erityisesti paljon auttajia vaativissa tehtävissä. Yleisimmin Vapepa hälytetään poliisin avuksi kadonneen henkilön etsintään, mutta koulutettuja vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi laajamittaisissa evakuoinneissa ja tulipalojen jälkihoidossa. Vapepassa toimii noin 1300 hälytysryhmää eri puolilla Suomea. Vuosittain ryhmät osallistuvat satoihin hälytystehtäviin.

Vapepan yhdysjärjestönä toimii Suomen Punainen Risti. Meri- ja järvipelastustoimintaa koordinoi Suomen Meripelastusseura ja ilmapelastustoimintaa Suomen Lentopelastusseura.