Siirry pääsisältöön

Suomalainen vapaaehtoinen meripelastaja Välimerellä

Suomen Meripelastusseuran koulutuspäällikkö Jaakko Heikkilä toimi miehistön jäsenenä Ruotsin meripelastusseuran Victoria-luokan pelastusaluksella pakolaisten pelastusoperaatiossa Samoksen saaren merialueella 11.-28. maaliskuuta. -Kokemus oli ainutlaatuinen, pysäyttävä ja hyvin opettava, Heikkilä sanoo.

Vapaaehtoisten meripelastajien päiväohjelma alkoi jo aamuvarhaisella salakuljettajien yön aikana rannoille tuomien ihmisten etsinnällä. Jyrkän ja kallioisen rantaviivan tarkastuksen jälkeen yksiköt etsivät merialueella Turkista tulevien pakolaisten kumiveneitä.
– Tavoitteena oli löytää veneet ennen kuin ne päätyvät rannikon läheisyyteen, jolloin riski ihmisten veteen joutumisesta kasvaa, Jaakko Heikkilä selittää. – Iltapäivällä yksiköt yleensä hioivat ja harjoittelivat erilaisia pelastusteknisiä asioita. Päivystysvalmiutta ylläpidettiin 24 tuntia vuorokaudessa hyvässä yhteystyössä paikalla olleiden viranomaisyksiköiden kanssa.

Vaikka meripelastustilanteet Välimerellä ovat dramaattisempia, yleisempiä ja suuremmassa mittaluokassa kuin normaalitoiminnassa Suomessa, oli suomalaisen vapaaehtoisen meripelastajan koulutus hyvin hyödynnettävissä.
-Etsintä, evakuointi, ensiapu ja sairaankuljetus sekä vedestä ja rannalta pelastaminen ovat suomalaisten meripelastajien perusosaamista, nyt niitä vain pääsi toteuttamaan totuttua isommassa mittakaavassa, Heikkilä kertoo.

Kovin vaikeita tilanteita ei Jaakko Heikkilän kohdalle sattunut, mutta kokemus oli silti pysäyttävä.
– Paljon käytännön oppia tarttui mukaan. Ja kyllä siinä myös isoja tunteita käy läpi kun kantaa rankkasateessa pieniä lapsia jyrkiltä kallioilta suojaan veneeseen kylminä aamuyön tunteina.

Koulutuspäällikön matkan tarkoituksena oli kartoittaa Suomen Meripelastusseuran mahdollisuuksia tukea Ruotsin sisarjärjestön pelastusoperaatioita Välimerellä.
– Saatujen kokemusten perusteella näkisin, että suomalaiset vapaaehtoiset voisivat jatkossakin toimia operaatioissa ruotsalaisten tai muiden vapaaehtoisjärjestöjen aluksilla, sanoo Seuran valmiuspäällikkö Jori Nordström. – Omaa pelastusalusta emme näillä näkymin ole Välimerelle lähettämässä.

Ruotsin Meripelastusseura on tehnyt vastaavaa yhteistyötä myös Ahvenanmaan Meripelastusseuran kanssa. Ruotsin vapaaehtoiset ovat olleet pelastustehtävissä Välimerellä lokakuun 2015 lopusta pelastaen lähes 2000 ihmistä.

Lue Jaakko Heikkilän matkakertomus kokonaisuudessaan kesäkuun Meripelastaja-lehdestä!

Kuvat: Emil Gustafsson.