Siirry pääsisältöön

Meripelastusseuran uusi Trossi-appi parantaa veneilijän turvallisuutta

Meripelastusseura on julkaissut veneilijöille suunnatun Trossi-appi -mobiilisovelluksen. Trossi-apin tavoitteena on parantaa vesilläliikkujien turvallisuutta tuomalla kaiken tarpeellisen turvallisuustiedon ja -toiminnot veneilijän älypuhelimeen yhdessä sovelluksessa. Appi perustuu kansainväliseen SafeTrx -sovellukseen.

Trossi-appi tarjoaa veneilijöille hyödyllistä turvallisuustietoa, kuten merimerkit ja väistämissäännöt, sekä paikkasidonnaista muuttuvaa informaatiota. Puhelimen paikkatietoon perustuva tieto tulee sisältämään mm. lähimpänä olevan meripelastusaseman ja -aluksen, turvasataman sekä polttoainejakeluaseman. Paikkatietoa hyödyntää myös veneilijän sääpalvelu (FMI). Matkaseurannan avulla voi tallentaa kulkemansa reitin ja vaikka jakaa sen sosiaalisessa mediassa. Tieto esitetään Liikenneviraston tuottamalla karttapohjalla, joka näyttää tutulta merikartalta. Trossi-apilla ei kuitenkaan voi eikä saa navigoida.

Mobiilisovelluksessa on valmiina hätäpuhelupainikkeet, ja puhelun yhdistyessä sovellus lähettää aina myös soittajan viimeisimmän sijaintitiedon. Purjehduskauden ajaksi (1.5.-31.10.) hätäpuhelupainikkeiden alle lisätään Trossi-palvelunumeron painike, jonka kautta puhelu yhdistyy Meripelastusseuran kiireettömien avustusten palvelunumeroon.

Reittisuunnitelmatoiminnolla voi tehdä ja tallentaa oman reittisuunnitelman ja -aikataulun järjestelmään. Haluttaessa järjestelmä muistuttaa aikataulusta myöhässä olevaa veneilijää sekä ilmoittaa myöhästymisestä muille valituille henkilöille. Myöhästyminen huomataan myös Meripelastusseuran Trossi-palvelukeskuksessa (1.5.-31.10.), joka tarvittaessa välittää tiedon vastuuviranomaiselle. Onnettomuustilanteessa keskus voi tarjota viranomaiselle tietoa veneen viimeisistä liikkeistä ja sijainnista sekä esimerkiksi puhelimen akun lataustasosta. Reittisuunnitelmatoiminto on aluksi tarjolla vain Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalveluun kuuluville.

Trossi-appi perustuu vuonna 2013 lanseerattuun kansainväliseen SafeTrx -turvallisuussovellukseen, jonka Meripelastusseura tuo nyt ensimmäisenä Suomeen. Pohjoismaista sitä käytetään lisäksi Norjassa, ja myös Ruotsissa harkitaan liittymistä mukaan. Kaikkiaan SafeTrx on käytössä noin kymmenessä maassa ympäri maailmaa. Kaukaisemmilla vesillä sovellukseen voi törmätä Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Meripelastusseuran mobiilisovelluksen kehittämistyötä on tehty yhteistyössä Rajavartiolaitoksen, Liikenneviraston, Ilmatieteenlaitoksen ja Purjehduskoulu Kesäpurjeen kanssa. Sovellusta tullaan jatkossa kehittämään edelleen saadun palautteen perusteella.

Trossi-appi toimii IOS- ja Android alustoilla. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen App Storesta ja Google Play -kaupasta eikä sen käyttäminen maksa mitään.