Siirry pääsisältöön

Meripelastusseura mukana Hyvä Testamentti -kampanjassa

Hyvä testamentti jää elämään – Kansalaisjärjestöjen kampanja haastaa suomalaiset asennemuutokseen

Hyvä testamentti -kampanjalla kannustetaan päättämään jo elinaikana, mitä omaisuudelleen haluaa tehtävän kuolemansa jälkeen. Sivuston lisäksi nyt tammikuussa 2015 alkaneella kampanjalla on oma lakiasiantuntija vastaamassa testamentin tekemistä koskeviin kysymyksiin.

Arvioiden mukaan suomalaisista noin 10 % on tehnyt testamentin. Vuosittain Suomessa tehdään noin 15000-20000 testamenttia.

”Testamentin tekemiseen liittyy paljon myyttejä ja moni kokee, ettei saa asiasta riittävästi tietoa. Hyvä testamentti -kampanjan tavoitteena on tiedon lisääminen sekä asennemuutos”, kertoo kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski. Sivustolla www.hyvatestamentti.fi on paljon yleistä tietoa testamentin laatimisesta sekä mahdollisuudesta ohjata testamentissaan lahjoitus yleishyödyllisellä yhteisölle. Lisäksi sivustolla vierailija voi kysyä neuvoa kampanjan lakiasiantuntijalta.

Testamentillaan voi varmistaa itselle tärkeän asian tukemisen

Vain lapsilla ja lähisukulaisilla on lainsäädöllinen mahdollisuus perintöön. Olipa henkilöllä perhettä tai ei, kaikissa tapauksissa ihminen voi itse päättää omaisuutensa jakamisesta tarkemmin testamentilla. Omaisuutensa voi testamentata joko osaksi tai kokonaan jollekin henkilölle tai taholle. Testamentatusta omaisuudestaan voi nauttia aina viime hetkiin saakka, sillä testamentattu omaisuus siirtyy sen saajalle vasta nykyisen omistajan kuoltua.

”Testamenttaus on oman omaisuuden aktiivista suunnittelua siinä mielessä, että varojaan voi ohjata sellaisen toiminnan pariin, jonka kokee tärkeäksi. Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 24 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka edustavat laajasti erilaisia hyväntekeväisyyskohteita”, toteaa Pia Tornikoski.

Perinnöt ovat tärkeä, joskin toistaiseksi vielä pieni tulonlähde suomalaisten yhteisöjen näkökulmasta. Hyvä testamentti -kampanjassa mukana olevat järjestöt uskovat, että tietoa lisäämällä yhä useampi suomalainen haluaisi tehdä testamenttilahjoituksen. Yleishyödyllisten yhteisöjen ei tarvitse maksaa testamentilla saamastaan perinnöstä perintöveroa.

Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 24 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka edustavat laajasti erilaisia hyväntekeväisyyskohteita: Aivoliitto, Amnesty International, Animalia, Fida International, Greenpeace, Helsingin Diakonissalaitos, Herättäjä-Yhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kuurojen Liitto, Patmos Lähetyssäätiö, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Päijänteen Luonnonperintösäätiö, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, SOS-Lapsikylä, Suomen Lähetysseura, Suomen Merimieskirkko, Suomen Meripelastusseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Reumaliitto, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Sydänliitto, World Vision ja WWF (Maailman luonnonsäätiö). Järjestöt ovat Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n jäseniä.

Lisätietoja: Pia Tornikoski, Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori, puh. 040 596 3763 ja Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen, puh. 040-5862006