Siirry pääsisältöön

Kevään 2024 tulokashaun hakuaika on päättynyt

Tämän kevään hakuaika Helsingin Meripelastusyhdistyksen miehistöön on päättynyt 10.3.2024.

Kiitos kaikille kevään hakijoille. Olemme teihin yhteydessä maaliskuun aikana.

Millainen harrastus meripelastus on? 

Meripelastusharrastuksen ydintä ovat partioajot ja erilaiset harjoitukset merellä. Liikumme ja harjoittelemme paljon merellä, jotta olemme tarvittaessa saatavilla ja valmiina lähtemään tehtävälle. Helsingin Meripelastusyhdistyksen (HMPY) tukikohta sijaitsee Matosaaressa, Jollaksessa. Asemalta käsin partioimme aktiivisesti Helsingin edustalla ja Sipoon saaristossa kahdella pelastusveneellä, Aiskolla ja Rautauomalla.  

Toiminta-alueellamme liikkuu paljon veneilijöitä, ja partiopäivän kulku rytmittyykin usein tehtävien ympärille – kiireisinä päivinä saattaa olla useita tehtäviä, kun taas rauhallisena päivänä on aikaa treenata tai käydä jäätelöllä rantakahvilassa. Tehtävät ovat pääosin erilaisia kiireettömiä avustustehtäviä. Partioajot sijoittuvat pääosin viikonloppuihin ja arki-iltoihin, mutta merelle voidaan lähteä miehistön mahdollisuuksien mukaan myös arkipäivisin. Loma-aikoina liikumme merellä tai päivystämme Matosaaren asemalla lähes joka päivä, jolloin toimintaan on helppoa osallistua oman aikataulunsa mukaisesti. Asema tarjoaa hyvät puitteet miehistön oleskeluun sekä yöpymiseen, ja kesällä monet viettävät pidempiäkin aikoja asemalla päivystäen.  

 • Mahdollisuuden oppia jatkuvasti uusia taitoja 
 • Koulutuksen tehtäviin ja antoisan uuden harrastuksen  
 • Ikimuistoisia kokemuksia merellä ja erilaisissa tapahtumissa 

ARVOJAMME OVAT 

 1. Vapaaehtoisuus 
 1. Yhteisöllisyys 
 1. Turvallisuus 
 1. Pätevyys 

Viikkokoulutukset meripelastusharrastuksessa 

Koulutus ja osaamisen jatkuva ylläpito ovat tärkeä osa meripelastusharrastusta, ja koulutustoiminnan rungon muodostavat miehistön viikkoharjoitukset. Uudet miehistönjäsenet saavat aluksi harjoittelijan koulutustason. Erityisiä ennakkovaatimuksia osaamiselle ei ole, vaan koulutuspolku harjoittelijasta kansimieheksi alkaa koulutusjärjestelmän mukaisesti perusasioista. Helsingin Meripelastusyhdistyksessä viikkokoulutukset ovat torstaisin Matosaaressa klo 18. Koulutusilta päättyy tavallisesti noin klo 21. Koulutuskausi alkaa toukokuun alussa ja kestää loka-marraskuulle. 

Viikkokoulutuksessa harjoitellaan aina jotakin koulutusjärjestelmän osa-alueista. Teemana on jokin tietty aihe, joka voi olla esimerkiksi hinaus, etsintä, palonsammutus, oman aluksen laituriin ajo tai kansinosturin käyttö. Myös omien alusten huoltotöiden harjoittelu on tärkeä osa toimintaa.  

Kuinka paljon aikaa harrastus vaatii? 

Meripelastus on kohtuullisen aikaa vievä ja sitoutumista vaativa harrastus. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana on tärkeää sitoutua käymään harjoituksissa ja partioajoissa aktiivisesti, jotta koulutus etenee suunnitellusti ja miehistössä toimimiseen tarvittava osaamistaso alkaa karttua. Tavoitteena on, että miehistön jäsen kävisi merellä viikkokoulutuksissa ja partioajoilla yhteensä noin 25 päivänä kauden aikana. Koulutuspolku uudesta harjoittelijasta kansimieheksi vaatii noin 50 osallistumiskertaa. 

Suosittelemme ennen hakemuksen täyttämistä pohtimaan ajankäyttöäsi ja sitä, miten sinun on aseman sijainti huomioon ottaen mahdollista kulkea harrastukseen. Myös viikkokoulutusten sopivuus omaan kalenteriin kannattaa ottaa huomioon. 

Partioajojen pituudet vaihtelevat koko juhannuksen ajan päivystyksestä arki-illan partioon. Voit itse valita toimintakalenterista itsellesi sopivan päivän partioon osallistumiseen. Miehistönjäsenillä ei ole varsinaista päivystysvelvoitetta. 

Esimerkkipäivä partioajolla 

Arki-illan partioajo alkaa usein klo 18. Miehistö saapuu Matosaareen ja käy vaihtamassa varusteet. Sen jälkeen siirrytään veneelle ja tehdään lähtövalmistelut.  

Partioajon aikana saattaa tulla tehtäviä, mutta ilta voi olla rauhallinenkin, jolloin aikaa voidaan käyttää myös harjoitteluun. Tehtävien luonne vaihtelee, mutta usein ne päättyvät avustettavan hinauksella turvasatamaan. Myös tehtävän kesto vaihtelee paljon, ja joskus päivä saattaa venyä pitkäksikin. Tarkkaa kotiinpaluuaikaa ei siis voi aina merelle lähtiessään varmaksi sanoa. 

Kun mereltä palataan takaisin Matosaareen, vene tankataan ja sille tehdään paluutarkastukset. Asemamme rantasauna tarjoaa mahdollisuuden partiosta palautumiseen ja harrastuskavereiden kanssa ajan viettämiseen.  

Mitä edellytämme hakijalta 

 • Täysi-ikäisyyttä 
 • Uimataitoa 
 • Normaalia hyvää fyysistä kuntoa 
 • Hyvää näkö- ja kuuloaistia 
 • Vastuullista asennetta 
 • Mahdollisuutta aloittaa vaativa ja aikaa vievä harrastus 

Löydät meidät myös somesta: 

Helsingin Meripelastusyhdistys  

Instagram https://instagram.com/sarhelsinki?igshid=YmMyMTA2M2Y= 

Facebook https://www.facebook.com/helsinginmeripelastusyhdistys