Siirry pääsisältöön

Jenny Wihurin matkapäiväkirja 7, 15.-17.5.

Pelastusristeilijä Jenny Wihuri suorittaa pitkän koulutuspurjehduksen eteläiselle Itämerelle ja Pohjanmerelle touko-kesäkuun aikana. Matkaa ja miehistönjäsenten kuulumisia voi seurata matkapäiväkirjassa.

Legi 2: matkapäiväkirja 15. – 17.5.15

Aamu Nykøpingissä alkoi väliskanssin porukan valmistamalla aamupalalla. Valmistelimme alusta lähtökuntoon ja täytimme makeavesisäiliön. Yhdeksän maissa alukselle saapui paikallisen meripelastusyhdistyksen jäsen, joka oli pyytänyt päästä kyydissämme Falsterin saaren pohjoispäässä sijaitsevaan Orehovediin saakka.

Ennen lähtöä teimme Annin, Saaran ja Paulan kanssa reittisuunnitelman päivän matkalle Nykøpingistä Kööpenhaminaan. Reitin kokonaispituudeksi tuli 120 mailia. Köydet irrotettiin 9.00 ja alkumatka sujui lähinnä viittaportteja seuraillen kauniissa tanskalaissaaristossa ilman sen tarkempaa nuotitusta. Orehovedin edustalla Antti irtautui viemään tanskalaisvieraan maihin. Matkaa jatkettiin siirtymällä Falsterin ja Mønin saarten välistä avomerelle.

Loppumatkasta Juutinraumaa lähestyttäessä tarvittiinkin jo sitten jatkuvaa seurantaa suuntimien ja koordinaattien avulla, koska kuljimme pitkän matkan pitkin reittijakovyöhykkeen laitaa. Navigoimme pareittain 2,5 tunnin vuoroissa, ja vapaavuorojemme aikana harjoittelimme muun muassa nosturin käyttöä ja kävimme läpi aluksen varusteita. Lisähaastetta harjoitteluun toi ”pieni” keikutus, olimmehan aukealla merellä. Siltoja alitimme päivän aikana neljä. Reittijakovyöhykkeellä kulki paljon rahti- ja matkustaja-aluksia, ja siksi olikin tärkeää jatkuvasti seurata reitillä pysymistä ja muiden alusten liikkeitä. Taisi tutkassa vilahtaa Finnladykin.

Kööpenhaminassa olimme perillä kahdeksan jälkeen. Kun köydet oli saatu kiinni, nostimme apuvene Antin laiturille huoltoa varten. Nosturiharjoittelusta oli siis heti hyötyä. Antin korjailu jatkui koko seuraavan päivän. Samalla siivoilimme ja huolsimme Jennyäkin seuraavaa porukkaa varten. Lounaaksi saimme gourmetruokaa á la Saara: (nakki-)kasvissosekeittoa. Nakkeja lisukkeena siis niille, joille sana ”kasvis” kuulosti liian terveelliseltä (miehille). 😉

Iltapäiväkahvilla oli – ylläri, ylläri – kakkua. J Tällä kertaa kyseessä oli Annin synttärikakku. Ennen viimeisen illan yhteistä illallista osa porukasta kävi vielä pikaisesti kääntymässä Kööpenhaminan keskustassa. Pertsa ja Tommi lähtivät sen sijaan sadetta uhmaten geokätköilemään. Viimeinen ilta oli haikea. Toisaalta samalla rankan viikon jälkeen tuntui helpottavalta ajatella, että kohta pääsee kotiin nukkumaan omaan sänkyyn. Kolme sissiä tosin jäi vielä Jennylle ottamaan vastaan uutta 3. legin miehistöä, jatkamaan matkaa ja pitämään huolta Jennystä.

Paljon tuli viikossa uutta ja syventävää oppia sekä uusia kavereita. Olin Jennyllä ensimmäistä kertaa, ja yllätyin positiivisesti siitä, kuinka monipuolisesti Jennyllä pystyttiin antamaan koulutusta meripelastuksen eri osa-alueilta. Kiitos siis koko miehistölle ja päällikölle mahtavasta matkasta.

Sanna