Siirry pääsisältöön

Jenny Wihurin matkapäiväkirja 4, 7.5.

Pelastusristeilijä Jenny Wihuri suorittaa pitkän koulutuspurjehduksen eteläiselle Itämerelle ja Pohjanmerelle touko-kesäkuun aikana. Matkaa ja miehistönjäsenten kuulumisia voi seurata matkapäiväkirjassa.

Massaevakuointiharjoitus

Samoin kuin muut päivät, päivä nro 4 käynnistyy hailerista kajahtavaan Do-Ther-Tum (Doo doo doo)- kappaleeseen. Aamupalan valmistelu, tavaroiden kasaaminen ja päivän työnjako valmistuvatkin teemakappaleen soidessa. Osa miehistöstä lähtee kuulemaan edellisen päivän palautteen ja saamaan presail-infon massaevakuointiharjoitukseen sillä välin kun alukselle jäävät hoitavat aluksen meriklaariksi.

On Mikon vuoro toimia harjoituspäällikkönä ja hyvin pian harjoituspäällikkö joutuukin tositoimiin kun radistina toimiva Heikki välittää Havfruenilta (OSC) tulleen tilannekuvan ja ensimmäisen tehtävämme. Meri ja Tommi aloittavan tähystämisen, tehtävänään ihmisen etsintä vedestä. Kohteita löytyy, ja Pertsan ja Main miehittämä Antti nostaakin puolessa tunnissa lopulta 9 maalia vedestä.

Havfruen on antanut meille uuden tehtävän eli pyytänyt lähettämään 2 hoitotiimiämme Antin avustuksella haverialukseen, Gunnar Thorsoniin. Lisäksi Havsfruen osoitti Jennyn johtamaan ja järjestämään ensihoidon Gunnarilla. Pikaisen neuvottelun jälkeen Meri ottaa ensihoidon sub-LICOn tehtävän. Tiimit varusteineen kuljetetaan Antilla Gunnarille jonka kannella LICO jo touhuaa kovaa vauhtia. Meri ja Pihla tiedustelevat brygan ja Tommi ja Teemu aloittavat hoitopaikan tiedustelun ja triagen. Hyvin pian kokoamispaikalla on muutama potilas ja 2 ensimmäistä punaista valmistellaan evakuoitavaksi. Bodycountin kokonaisluku oli 17.

Hoitotiimit toimivat tehokkaasti ja hyvin omatoimisestikin siirtäessään löydettyjä potilaita hoito- ja kokoamispaikalle. Monista aluksista muodostunut hoitolinkki toimi tehokkaasti ja hyvässä yhteistyössä sekä sopeutui muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Noin 4 tuntia hoitotiimin saapumisesta kohteeseen oli viimeinenkin potilas evakuoitu ja Gunnar Thorson todettu tyhjäksi.

Hoitotiimien temmeltäessä Gunnar Thorsonilla Antti jatkoi ihmisten etsintää vedestä ja Jennyllä mietittiin mahdollisia tulevia tehtäviä. Havfruenilta tuli pyyntö että pysymme lähistöllä mahdollista evakuointia varten, olimme tehneet hyvän vaikutuksen viime vuonna massaevakuoinnissa. Pintaetsintää oli tarjolla, mutta päätimme pysyä Gunnarin lähistöllä jotta voimme tarvittaessa toimittaa lisävarusteita hoitotiimien pyyntöjen mukaan. Antti sukkuloikin useampaan otteeseen Gunnarille viemään lisää hoitovarusteita, vettä ja banaaneja.

Seuraavaksi Havfruen antoi Jennylle tehtävän lähteä pelastamaan pelastuslautalta löydetyt ihmiset. Lautalla oli 6 ihmistä, joista 2 vaati helikopterievakuoinnin. Lautalla olleet siirrettiin Jennyyn, lisähaastetta voinnin selvittämisen toi se että pojat olivat oikeasti todella merisairaita. Yläohjaamossa oleskelu oli ok, mutta kun jouduimme ottamaan heidät sisään odottamaan hoistausta, oli eteisessä oksentava rivistö. Matkustajia tuli hoistamaan tanskalainen Merlin, joka hoitikin homman mallikkaasti. Palasimme lautan luo ja nostimme sen nosturilla peräkannelle (johon 25 hengen lautta oli kohtuullisen iso ennen kuin saimme sen tyhjennettyä).

Tämän jälkeen saimme OSC:lta luvan hakea jo odottelevan hoitotiimimme omalle alukselle ja palata Rönneen.

Tommi Kilpeläinen ja Minni Paha