Siirry pääsisältöön

Jenny Wihurin matkapäiväkirja 2, 2.-4.5.

Pelastusristeilijä Jenny Wihuri suorittaa pitkän koulutuspurjehduksen eteläiselle Itämerelle ja Pohjanmerelle touko-kesäkuun aikana. Matkaa ja miehistönjäsenten kuulumisia voi seurata matkapäiväkirjassa.

Matka jatkuu ja laulu soi…

Lauantai iltana yhdeksän jälkeen Mai pääsi vahteineen hetkeksi ansaittuun lepoon, Meri nappasi kahvikupin ja otsalampun ja sukelsi koneen uumeniin.

Yö sujui rattoisasti Ruotsin saaristossa ajellen ja neljän tunnin välein vahtia vaihdellen. Sunnuntaiaamun sarastaessa näkyi seuraava kohde, Christiansø.

Aamupäivää kulutimme kiertelemällä kaunista saarta, aurinko paistoi, omenapuut kukkivat ja joutsenet harjoittivat pariutumisrituaalejaan.

Puolilta päivin matka jatkui kohti Bornholmin Rönneä, jonne saavuimme aikaisin iltapäivällä, yhtenä ensimmäisistä Sarexiin osallistuvista aluksista. Iltapäivällä oli aika heittää vapaalle, nukkua takaisin menneiden öiden univelkoja ja kierrellä kaupungissa. Ere ja Teemu korjailivat Anttia, joka kärsi pieniä vaurioita edellispäivän kelissä. Tappokytkin saatiin korjatuksi ja kyydistä kadonneiden tavaroiden menetys todettiin vähäiseksi. Illalla ehdimme myös saada briiffauksen seuraavien päivien harjoituksiin.

Maanantaina 4.5. aamulla alkoi Sarex. Ryhmämme jakautui kahtia: Tumppi, Ere, Tommi, Pihla ja Teemu suunnistivat akateemisiin työpajoihin ja Minni, Mikko, Pertsa ja allekirjoittaneet suuntasivat käytännön harjoituksiin.

Aloitimme päivän vauhdikkaasti kastumalla läpimäriksi vauriontorjuntarastilla, eli vuotosimulaattori suolsi repeämästä tolkuttomia määriä vettä ja me yritimme tukkia vuotoa kumimatolla ja kiiloilla. Palokaluston käytöstä suoriuduimme kunnialla enempää kastumatta. Hauskaa oli, ja pikaisen vaatteiden vaihdon jälkeen pääsimme harjoittelemaan saksalaisella tehokkuudella järjestettyyn ensiaputyöpajaan. Elvytystä oli tarjolla kaikilla herkuilla larynxtuubista IO-poraan, ja ihan perussettiäkin tuli treenattua. Anne-nukkeen kiinnitetty laite ilmaisi merkkivaloin, oliko painallus riittävä syvä, tahti sopiva ja ilmamäärä riittävä.

Iltapäivällä paketoimme Minnin puolalaisten johdolla tyhjiöpatjaan ja kokeilimme muita kantovälineitä. Harjoitusten välissä pyöriteltiin lihapullia ja etsittiin tankkiin lisää vettä. Ehtipä Mai pestä Jennyn kyljenkin.

Päivän päätteeksi Meri ja Mai lähtivät satama-altaaseen lillumaan pelastusharjoituksen maalihenkilöiksi. Ruotsalaisten Rescue Runnerit olivat varsin näppäriä vedessä olevan pelastamiseksi, ja saksalaiset pelastivat meitä veneeseen sekä vedestä että pelastuslautasta. Vaikutuksen teki saksalaisveneen pelastusmatto, jolla pelastettavat pääsivät kuivin varpain pelastuslautasta veneeseen. Varsin mukava päivä siis takana. Jännityksellä odotamme, mitä huominen tuo tullessaan.

Mai Järvinen ja Meri Haahtela