Historia

Historia-palstalle poimimme paloja järvipelastustoiminnasta Pielisellä. Onko sinulla tarinoita, kuvia tai muistoja liittyen veneilyyn Pielisellä? Ne voivat olla kauempaa aikojen takaa tai ihan lähihistoriasta. Keräämme lukijoiden tarinoita osaksi historiikkiamme ja julkaisemme parhaita paloja tällä palstalla sekä sosiaalisen median tileillämme. Lähetä juttuvinkkisi osoitteeseen pielinen(at)messi.meripelastus.fi.

Suuren seikkailun vartiointi vuonna 2003

Järvipelastajat huolehtivat kuuluisan televisiosarjan kuvausrauhasta

Parisenkymmentä vuotta sitten järvipelastajat saivat hoidettavakseen melkoisen urakan; Suuri Seikkailu -nimisen televisiosarjan kuvausten vartioinnin 18.5. – 16.6.2003. Tuo aikaväli vartioitiin veneliikennettä Romonsaarien ympärillä ja uteliaat veneilijät ohjattiin suuntaamaan reittinsä poispäin alueelta.

Mukana ollut järvipelastaja muistelee:

”18.5.2003 klo 13.55 lähdettiin Lieksan satamasta Kolia kohti, miehistöön kuului kolme henkilöä. Muutamaa päivää ennen oli jäät lähteneet Pielisestä ja pieniä lauttoja seilasi vieläkin, kun ajettiin Kolille. Meillä oli vuokralla Ronja-niminen alus, koska Brahea oli Lammassaaren telakalla. Ronjassa ei toiminut lämmityslaite, oli viileitä öitä edessä. Saavuimme toimialueelle klo 15.45. Järjestäjien Buster kävi ja saatiin ohjeet. Ankkuroimme seikkailuleirin edustalle klo 16.00. Suuren Seikkailun veneitä kävi esittäytymässä, kaikkiaan 5 kpl Bustereita. Ohjelman juontaja Mila Kajas oli mukana. Siitä se vartiointi alkoi 24 h/vrk. Päivystysryhmää vaihdettiin 21.5.
klo 18.55. Siitähän se homma lähtikin rullaamaan, sen jälkeen vuoron vaihdot olivat kahden vuorokauden välein. Mielenkiintoinen urakka!”

Juttu Lieksan Lehdessä 14.6.2003