Alukset

Pelastusalus PV4

P/V Lähitapiola V-S on uuden sukupolven nopeakulkuinen rannikko- ja saaristokäyttöön suunniteltu pelastusalus. Alus on valmistunut vuonna 2012 Mobimar Oy:n telakalta Turusta.

Aluksen runko ja kansirakenteet ovat merialumiinia. Pääkoneina on kaksi Catepillar C9 merimoottoria. Niiden yhteenlaskettu teho on 1150 hv. Yhdessä Rolls-Roycen valmistamien vesijettien avulla saavutetaan yli 35 solmun nopeus.

Alusta ohjataan Vectorstick-ohjausjärjestelmän avulla. Ohjaushytissä käytetään joystick-ohjaimia, jotka säätävät vesisuihkujen suuttimia hitaasti ajettaessa ja nopeassa ajossa interceptoreiksi kutsuttuja laitteita, jotka muuttavat aluksen suuntaa ja kulkuasentoa. Ulko-ohjauspaikassa ohjailu tapahtuu ruorin ja vesisuihkujen ohjausvipujen avulla. Alusta voidaan ohjata myös suoraan sivuttain.

P/V Lähitapiola V-S on varustettu monipuolisella meripelastus-, sairaankuljetus- ja palontorjuntavälineistöllä.

Pituus 13,5 m
Leveys 4,5 m
Korkeus 3,5 m, masto kaadettuna
Syväys <1 m
Nopeus 28 kn
Maksimi nopeus 35 kn
Toiminta-aika 24 h
Toimintasäde 200 nm

Apuveneen tilalle PV1

Suomen meripelastusseuran alussuunnitelmassa Naantalin meripelastajille on määritelty aluksiksi PV3- ja PV1- luokan pelastusalukset. Suurempi aluksistamme kuuluu PV4- luokkaan ja täyttää hyvin tehtävänsä. Aikaisempi apuvene soveltui turvaveneeksi, mutta hinaustehtävissä se osoittautui alitehoiseksi. Kevään aikana se on korvattu Atlantic 75 -tyypin pelastusveneellä joka kykenee haastavampiinkin tehtäviin. Aluksen nimi tulee olemaan edelleen Reka.

Pituus 7,5 m
Leveys 2,64 m
Syväys 0,8 m
Paino 1,8 ton
Koneteho 2 x 90 hv
Maksimi nopeus > 35 solmua