Siirry pääsisältöön

MEPE vesistöetsinnän näyttö

Heinäkuussa Riukuluodon saaristotukikohdassa järjestettiin uraauurtava yhteistyötapahtuma, kun meripelastajat ja pelastuskoiratoimijat testasivat ja viimeistelivät yhteistyössä pelastuskoirien vesistöetsinnän näyttöohjetta. Riukuluodon toimivat puitteet, koulutukseen sopiva ympäristö ja Naantalin Seudun Meripelastajien alukset miehistöineen mahdollistivat onnistuneen harjoituksen, jota myös sää suosi.

Suomen Pelastuskoiraliitto on toinen pelastuskoiria kouluttavista Vapepan jäsenjärjestöistä. Viranomaiset hälyttävät tarvittaessa avuksi vapaaehtoiset koiranohjaajat ja pelastuskoirat kadonneen henkilön etsintään. Koulutettu pelastuskoira etsii ja seuraa ihmisen hajua. Koira voi työskennellä jäljestämällä eli seurata kadonneen henkilön kulkureittiä tai paikallistaa kadonneen ilmavirtojen, esimerkiksi tuulen, tuoman hajun avulla. Hälytyskelpoinen pelastuskoirakko eli koira ja koiranohjaaja ovat suorittaneet hyväksytysti VIRTA-tarkastuksen eli pelastuskoirakon käyttöönottotarkastuksen, jossa poliisi ja koulutettu vapaaehtoinen VIRTA-tarkastaja arvioivat koirakon taidot työskennellä etsintätehtävässä.

Pelastuskoiraa voidaan käyttää apuna myös vesiltä käsin tehtävässä kadonneen etsinnässä. Hyvin koulutettu koira voi huomata useamman sadan metrin etäisyydeltä ihmisen hajun, kun tähystävä ihminen ei tähän pysty. Koiran käytön edut tulevat esille erityisesti silloin, kun näkyvyys on heikko tai sääolosuhteet muuten haastavat. Mikä tahansa hälytyskelpoinen pelastuskoirakko ei pysty työskentelemään veneestä käsin, vaan sekä koiran että koiranohjaajan on harjoiteltava tällaista työskentelyä erikseen.

Pelastuskoiraliiton vesistöetsinnän näyttöohje valmistui vuoden 2019 lopussa. Osaamisen näyttö on tärkeä osa Meripelastusseuran ja Pelastuskoiraliiton yhteistyötä, ja näytön ovat suunnitelleet kokeneet pelastuskoira- ja meripelastustoimijat. Näytön suorittaminen takaa sen, että pelastuskoirakko osaa perusasiat veneessä työskentelystä. Lisäksi koiranohjaaja osaa toimia veneessä turvallisesti, sillä voidakseen osallistua vesistöetsinnän näyttöön hänen tulee ensin suorittaa Meripelastusseuran harjoittelijakoulutus.  

Vesistöetsinnän näytönvastaanottajien koulutus järjestettiin koronaviivästysten jälkeen noin vuoden suunniteltua myöhemmin heinäkuussa 2021 Naantalissa. Koulutuksen tarkoitus oli näytönvastaanottajien kouluttamisen lisäksi viimeistellä näyttöohje ja luoda arviointilomake näyttöä varten.

Tärkeä osa koulutusta oli muodostaa yhteinen näkemys vesistönäytön toteutuksesta. Paikalla olleet demokoirakot saivat erilaisia tehtäviä, joilla testattiin monenlaisia järjestelyjä ja etsittävän henkilön sijoittelua. Samalla harjoiteltiin ja arvioitiin myös riittävää kommunikaatiota koiranohjaajan ja aluksen päällikön välillä etsintäsuunnitelmaa laadittaessa ja tehtävän aikana. Välillä aluksen päällikkö tiesi etsittävän henkilön sijainnin, välillä taas ei. Testausten myötä näyttöohje ja käytänteet muotoutuivat lopulliseen malliinsa meripelastuksen ja pelastuskoiratoiminnan asiantuntijoiden yhteistyönä.

Pelastuskoiraliiton toimijat kiittävät Naantalin Seudun Meripelastajia yhteistyöstä ja upeista harjoitus- ja koulutuspuitteista Riukuluodossa!