Siirry pääsisältöön

Koronavirusepidemia vaikuttaa myös vesillä

Koronavirusepidemia vaikuttaa myös avun saamiseen vesillä.

Meripelastusseuran asemat pyrkivät toimimaan mahdollisimman normaalisti koronavirusepidemian aikana. On kuitenkin mahdollista, että poikkeustilanteen takia avun saamisessa voi olla viiveitä. Meripelastusseura pyrkii varmistamaan miehistöjensä turvallisuuden ja asemien toimintakyvyn tilanteen aikana.

Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelu toimii tavalliseen tapaan kiireettömille tehtäville, ja Trossi-palvelunumero, 0800 30 22 30, avautuu jälleen 1.5.2020. Turvallisista toimintatavoista ja suojautumisesta huolimatta on kuitenkin mahdollista, että asemia joudutaan sulkemaan tilapäisesti sairastumisten takia. Näissäkin tapauksissa Meripelastusseuran Trossi-jäseniä pyritään palvelemaan mahdollisuuksien mukaan – avun saaminen voi tällöin kestää normaalia pidempään. Kiireellisissä tapauksissa yhteys 112 hätäkeskukseen.

Veneilijöitä toivotaankin varautumaan siihen, että avun saaminen vesillä voi kestää normaalia kauemmin ja että miehistöjen turvallisuuden takia pelastusalusten toimintatavat voivat poiketa hieman normaalitilanteesta.

Pelastusalusten miehistöt pyrkivät mahdollisuuksien mukaan välttämään lähikosketusta avustettavan veneen miehistön kanssa, koska oireetonkin henkilö voi kantaa virusta. Avustusta vastaanotettaessa on siis tärkeää kuunnella pelastusaluksesta annettavia ohjeita ja toimia niiden mukaisesti.

Lisäksi on hyvä varautua siihen, että pelastusaluksesta voidaan kysellä, onko apua tarvitsevan veneen miehistöllä kuumetta tai sairauden oireita. Näihin kysymyksiin kannattaa vastata avoimesti ja rehellisesti. Apu ei jää saamatta oireiden esiintyessä, mutta saadessaan tiedon niistä pelastusaluksen miehistö pystyy suojautumaan asianmukaisesti. Näin voimme yhdessä varmistaa, että Meripelastusseuran asemat pysyvät toimintakykyisinä valmiina pelastamaan ja auttamaan veneilijöitä keskeytyksettä koko purjehduskauden.