Siirry pääsisältöön

Tulokashaku 2024

Kiinnostaako sinua monipuolinen harrastus ja vapaaehtoistyö merellä? Tervetuloa hakemaan mukaan miehistöön ja aloittamaan uusi antoisa harrastus! 

Tämän kevään hakuaika Helsingin Meripelastusyhdistyksen miehistöön on 1.2. – 10.3.2024.  

Oletko kiinnostunut meripelastusharrastuksesta, mutta haluaisit tietää toiminnasta vielä vähän tarkemmin? Järjestämme uusille hakijoille tarkoitetun hakuinfon sunnuntaina 25.2.2024 klo 12–16 asemallamme Jollaksessa osoitteessa Matosaarentie 22. Voit pistäytyä paikalle sinulle sopivana aikana. Tämän tilaisuuden tarkoituksena on tarjota perustietoa vapaaehtoisesta meripelastuksesta ja kurkistaa tarkemmin siihen, millaista toiminta käytännössä on. Tilaisuudessa voit myös esittää kysymyksiä paikalla oleville meripelastajille. Voit tavata meidät myös venemessuilla Meripelastusseuran osastolla. 

Millainen harrastus meripelastus on? 

Meripelastusharrastuksen ydintä ovat partioajot ja erilaiset harjoitukset merellä. Liikumme ja harjoittelemme paljon merellä, jotta olemme tarvittaessa saatavilla ja valmiina lähtemään tehtävälle. Helsingin Meripelastusyhdistyksen (HMPY) tukikohta sijaitsee Matosaaressa, Jollaksessa (katso tarkemmin kartalta: https://goo.gl/maps/DjRBfcYEngxrmrBd9). Asemalta käsin partioimme aktiivisesti Helsingin edustalla ja Sipoon saaristossa kahdella pelastusveneellä, Aiskolla ja Rautauomalla.  

Toiminta-alueellamme liikkuu paljon veneilijöitä, ja partiopäivän kulku rytmittyykin usein tehtävien ympärille – kiireisinä päivinä saattaa olla useita tehtäviä, kun taas rauhallisena päivänä on aikaa treenata tai käydä jäätelöllä rantakahvilassa. Tehtävät ovat pääosin erilaisia kiireettömiä avustustehtäviä. Partioajot sijoittuvat pääosin viikonloppuihin ja arki-iltoihin, mutta merelle voidaan lähteä miehistön mahdollisuuksien mukaan myös arkipäivisin. Loma-aikoina liikumme merellä tai päivystämme Matosaaren asemalla lähes joka päivä, jolloin toimintaan on helppoa osallistua oman aikataulunsa mukaisesti. Asema tarjoaa hyvät puitteet miehistön oleskeluun sekä yöpymiseen, ja kesällä monet viettävät pidempiäkin aikoja asemalla päivystäen.  

 • Mahdollisuuden oppia jatkuvasti uusia taitoja 
 • Koulutuksen tehtäviin ja antoisan uuden harrastuksen  
 • Ikimuistoisia kokemuksia merellä ja erilaisissa tapahtumissa 

ARVOJAMME OVAT 

 1. Vapaaehtoisuus 
 1. Yhteisöllisyys 
 1. Turvallisuus 
 1. Pätevyys 

Viikkokoulutukset meripelastusharrastuksessa 

Koulutus ja osaamisen jatkuva ylläpito ovat tärkeä osa meripelastusharrastusta, ja koulutustoiminnan rungon muodostavat miehistön viikkoharjoitukset. Uudet miehistönjäsenet saavat aluksi harjoittelijan koulutustason. Erityisiä ennakkovaatimuksia osaamiselle ei ole, vaan koulutuspolku harjoittelijasta kansimieheksi alkaa koulutusjärjestelmän mukaisesti perusasioista. Helsingin Meripelastusyhdistyksessä viikkokoulutukset ovat torstaisin Matosaaressa klo 18. Koulutusilta päättyy tavallisesti noin klo 21. Koulutuskausi alkaa toukokuun alussa ja kestää loka-marraskuulle. 

Viikkokoulutuksessa harjoitellaan aina jotakin koulutusjärjestelmän osa-alueista. Teemana on jokin tietty aihe, joka voi olla esimerkiksi hinaus, etsintä, palonsammutus, oman aluksen laituriin ajo tai kansinosturin käyttö. Myös omien alusten huoltotöiden harjoittelu on tärkeä osa toimintaa.  

Kuinka paljon aikaa harrastus vaatii? 

Meripelastus on kohtuullisen aikaa vievä ja sitoutumista vaativa harrastus. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana on tärkeää sitoutua käymään harjoituksissa ja partioajoissa aktiivisesti, jotta koulutus etenee suunnitellusti ja miehistössä toimimiseen tarvittava osaamistaso alkaa karttua. Tavoitteena on, että miehistön jäsen kävisi merellä viikkokoulutuksissa ja partioajoilla yhteensä noin 25 päivänä kauden aikana. Koulutuspolku uudesta harjoittelijasta kansimieheksi vaatii noin 50 osallistumiskertaa. 

Suosittelemme ennen hakemuksen täyttämistä pohtimaan ajankäyttöäsi ja sitä, miten sinun on aseman sijainti huomioon ottaen mahdollista kulkea harrastukseen. Myös viikkokoulutusten sopivuus omaan kalenteriin kannattaa ottaa huomioon. 

Partioajojen pituudet vaihtelevat koko juhannuksen ajan päivystyksestä arki-illan partioon. Voit itse valita toimintakalenterista itsellesi sopivan päivän partioon osallistumiseen. Miehistönjäsenillä ei ole varsinaista päivystysvelvoitetta. 

Esimerkkipäivä partioajolla 

Arki-illan partioajo alkaa usein klo 18. Miehistö saapuu Matosaareen ja käy vaihtamassa varusteet. Sen jälkeen siirrytään veneelle ja tehdään lähtövalmistelut.  

Partioajon aikana saattaa tulla tehtäviä, mutta ilta voi olla rauhallinenkin, jolloin aikaa voidaan käyttää myös harjoitteluun. Tehtävien luonne vaihtelee, mutta usein ne päättyvät avustettavan hinauksella turvasatamaan. Myös tehtävän kesto vaihtelee paljon, ja joskus päivä saattaa venyä pitkäksikin. Tarkkaa kotiinpaluuaikaa ei siis voi aina merelle lähtiessään varmaksi sanoa. 

Kun mereltä palataan takaisin Matosaareen, vene tankataan ja sille tehdään paluutarkastukset. Asemamme rantasauna tarjoaa mahdollisuuden partiosta palautumiseen ja harrastuskavereiden kanssa ajan viettämiseen.  

Mitä edellytämme hakijalta 

 • Täysi-ikäisyyttä 
 • Uimataitoa 
 • Normaalia hyvää fyysistä kuntoa 
 • Hyvää näkö- ja kuuloaistia 
 • Vastuullista asennetta 
 • Mahdollisuutta aloittaa vaativa ja aikaa vievä harrastus 

Hakijoilta ei odoteta merenkulkualan ammattipätevyyksiä. Kokemus vesillä liikkumisesta ja ensiaputaidoista katsotaan eduksi, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Tärkeimmät ominaisuudet ovat innokkuus oppia uutta ja kyky laittaa itsensä likoon.  

Lisäksi hakijan tulee täyttää terveysvaatimukset: https://urly.fi/2rM9. Tutustuthan tähän dokumenttiin ennen hakemuksen lähettämistä. 

Kevään 2024 miehistöhaku 

Hakuun kuuluvat seuraavat vaiheet: 

 1. Kirjallinen hakemus. Kirjallisen hakemuksen perusteella valitaan haastateltavat hakijat. Hakemuksen pääset täyttämään tästä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSebWqvaE3VBvSjuLi9ebTpYuq6dKl1OzncxZ8scNi0HkqVL-w/viewform?usp=sharing
 2. Haastattelu. Haastattelun perusteella valitaan hakijat, jotka pääsevät mukaan Bootcamp -pelastautumis- ja turvallisuuskoulutuspäivään. 
 3. Bootcamp lauantaina 20.4. Bootcamp on yhden päivän kestävä koulutus, jossa hakijat pääsevät oppimaan meripelastukseen ja erityisesti turvallisuuteen liittyviä taitoja. Uudet miehistönjäsenet valitaan tämän päivän jälkeen. 

Valituiksi tulleiden tulokaskoulutus jatkuu vielä seuraavasti: 

 1. Teoriakoulutus lauantaina 4.5. 
 2. Tulokasviikonloppu yhdistyksen asemalla 24.–26.5. 

Huomioithan, että läsnäolo kaikissa tapahtumissa on välttämätöntä. Varmistathan jo nyt kalenteristasi, että pääset osallistumaan kaikkiin tilaisuuksiin. 

Tutustuthan ennen hakemuksen täyttämistä myös tähän dokumenttiin, joka on suunnattu uusille hakijoille: https://urly.fi/2rxy 

Löydät meidät myös somesta: 

Helsingin Meripelastusyhdistys  

Instagram https://instagram.com/sarhelsinki?igshid=YmMyMTA2M2Y= 

Facebook https://www.facebook.com/helsinginmeripelastusyhdistys 

Tervetuloa hakemaan mukaan!  

Jos vielä jokin jäi askarruttamaan ja haluat jutella tarkemmin, voit soittaa miehistönjäsenellemme Niko Pylväselle. 

Nikon tavoitat näinä aikoina numerosta 040 7747664: 

 • ke 14.2.2024 klo 17–19 
 • ke 21.2.2024 klo 17–19 
 • ke 28.2.2024 klo 17–19  

Voit olla tulokastiimiin myös sähköpostitse yhteydessä 

tulokas.helsinki@messi.meripelastus.fi