Blogi

SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
4.12.2021

Talvi tekee tuloaan toden teolla, Vanajakin saa jo jääkantta päälleen. Kaluston kausihuollot on saatu pääosin tehtyä, ja nyt on järvipelastajilla pienen yhdistetyn kesä- ja talviloman aika. Tammikuussa aloitetaan taas harjoitusten pito. Kuluneen kauden aikana suoritimme yhteensä 42 tehtävää, joista kuusi oli Hätäkeskuksen antamia. Avustimme tehtävillä 55 ihmistä ja 24 alusta. PV Nihti liikkui Vanajalla partioajoilla, tehtävillä ja harjoituksissa hieman yli 2800 kilometriä. Kalustomme oli lähtövalmiina 184 vuorokautta, ja vapaaehtoiset miehistömme olivat valmiuspäivystyksessä 7116 tuntia.

Yhdistyksen jäsenmäärä jatkoi suotuisaa kehitystä, Trossi-jäsenten määrä on kaksinkertaistunut viimeisten kolmen toimintavuoden aikana. Tällä hetkellä jäsenten kokonaismäärä on 202, näistä Trossi-jäseniä on 162. Myös aktiivimiehistön osalta on tilanne kehittynyt positiivisesti, syys-lokakuussa pidetyltä tulokaskurssilta saimme viisi uutta harjoittelijaa riveihimme. Viime kesän valmiuspäivystys toteutettiin 11 miehistönjäsenen voimin, tulevalle toimintakaudelle viiden henkilön lisäys tuohon joukkoon on varsin tervetullut asia.

Yhdistyksen syyskokous pidettiin 24.11.2021 Kumppanuustalon auditoriossa. Paikalla oli 13 yhdistyksen jäsentä. Jäsenmaksu päätettiin korottaa 35 euroon ja yhteisöjäsenmaksu säilyy ennallaan 200 eurossa. Jäsenmaksua korotettiin nyt ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012. Ensi vuodelle Meripelastusseura on päättänyt Trossi-jäsenen jäsenmaksuksi 88 Euroa. Trossin hinta 88 euroa vuodessa sisältää yhdistyksemme jäsenmaksun osuuden 35 euroa.

Hallituksen kokoonpanoon tuli muutos, kun Antti Penttinen ilmoitti, ettei ole käytettävissä. Ari Koskelma valittiin hallitukseen uutena jäsenenä.

Uuden hallituksen kokoonpano on:
Jouni Pitkonen, puheenjohtaja
Aki Ohtonen, varapuheenjohtaja
Rene Lehtonen
Ari Koskelma
Kirsi Pitkonen
Senni Soini

Kiitos hyvästä yhteistyöstä Kanta-Hämeen pelastuslaitos ja Hämeen poliisilaitos. Kiitos myös kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme, mahdollistatte omalta osaltanne vapaaehtoistemme turvallisuustyön Vanajalla.

Toivotan turvallista talvea kaikille kanssaveneilijöille.

Jouni Pitkonen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
26.1.2021

Oikein hyvää ja turvallista vuotta 2021. Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää entistä puheenjohtajaamme Kari Lahtista edeltävistä kolmesta vuodesta, jotka hän luotsasi yhdistystämme. Karin johdolla saimme varsin paljon kehitettyä toimintaamme ja avattua yhteistyökanavia eri suuntiin. Tästä meidän on hyvä jatkaa.

Takana on varsin työntäyteinen vuosi, johon oman lisähaasteensa on antanut COVID 19 -pandemia. Miehistömme selvisivät kaudesta ilman sairastumisia, eikä pelastusasemamme toimintakyky vaarantunut missään vaiheessa. Tehtäviä oli 54 kappaletta, joka on suurin määrä yhdistyksen yli 20-vuotisen historian aikana. Avustimme Vanajalla ja Mallasvedellä 85 ihmistä ja 39 alusta. Tulevan kauden suunnittelussa lähdemme vielä siitä, että toimintaamme ohjaavat omalta osaltaan erilaiset puhdistus- ja suojautumistoimenpiteet sekä rajoitukset esimerkiksi vierailujen ja turvallisuusviestintätapahtumien toimeenpanossa. Toivottavasti tautitilanne rauhoittuu jo alkaneiden rokotusten myötä siten, että tänä vuonna pääsemme toteuttamaan uusien miehistönjäsenten rekrytoinnin ja kouluttamisen alustemme aktiivimiehistöihin.

Talven aikana uskollinen työjuhtamme PV Nihti käy täydellisessä ”lääkärintarkastuksessa”, eli 21 vuotta täyttäneelle veneelle tehdään kuntokartoitus ja sen perusteella mahdollinen päivityskorjaussuunnitelma kustannuslaskelmineen. Kuntokartoitus ratkaisee osaltaan sen, miten pyrimme vastaamaan vääjäämättä lähestyvään teknisen käyttöiän täyttymiseen. Päävaihtoehdot näillä näkymin ovat Nihdin elinkaaren jatkaminen päivityskorjauksella tai uudisalushankinta. Olkoon lopputulos kumpi tahansa, vaatii toteuttaminen meiltä omaa rahoitusta arviolta 20 – 40 tuhatta euroa. Saimme joulukuussa 2020 Rengon Säästöpankkisäätiöltä alusrahastoon 2000 euron lahjoituksen – suuret kiitokset siitä! Tulemme tarvitsemaan noin suureen taloudelliseen ponnistukseen avuksi muitakin lahjoittajia ja sponsoreita, enää eivät vapaaehtoismiehistöjen valmiuspäivystyksen ulkopuolella tekemät talkootyöt riitä. Arvioitu tarve alusprojektin toteutukselle on noin vuosina 2025 – 2027, ellei mitään ratkaisevaa isompaa komponenttia vikaannu ennen tuota ajankohtaa.

Jokainen kanssaveneilijä voi omalta osaltaan tukea yhdistyksemme vapaaehtoisten tekemää turvallisuustyötä Vanajalla liittymällä Hämeenlinnan Järvipelastajien jäseneksi ja ottamalla veneelleen lisäturvaksi Trossi-jäsenpalvelun. Voit tutustua ja liittyä jäsenpalveluun oheisesta linkistä https://meripelastus.fi/jasenyys/trossi-jasenpalvelu/. Trossin hinta 88 euroa vuodessa sisältää yhdistyksemme jäsenmaksun osuuden 25 euroa. Myös yritykset ja yhteisöt voivat tukea toimintaamme liittymällä jäseneksi, helpoimmin se käy yhdistyksen sähköpostin kautta hameenlinna@messi.meripelastus.fi. Yhteisöjäsenmaksu on 200 euroa vuodessa. Viestiin yrityksen/yhteisön nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja yhteyshenkilö, sekä mielellään hyväksyntä laskun lähettämiseen sähköpostin kautta.

Jouni Pitkonen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
2.12.2020

Kaikkien aikojen vilkkain kausi tehtävien määrän suhteen on nyt takana ja pelastusalukset on jo siiretty talvitelakalle. Tehtäviä kertyi kaikkiaan 54, joista kiirellisiä hätäkeskuksen kautta 19. Lisäystä edellisvuoteen hieman yli 25%. Suuri kiitos kuuluu hälytysmiehistölle, yhtään tehtävää ei jäänyt hoitamatta, apua sai yli 80 henkilöä.

Jäsenmäärä kehittyi suotuisasti, johon vaikutti varmasti merkittävästi lisääntynyt veneily. Meillä on melkein 170 jäsentä, joista trossijäseniä 126. Ensi vuodelle Meripelastusseura on päättänyt trossijäsenen jäsenmaksuksi 88 Euroa.

Yhdistyksen syyskokous oli 25.11.2020 Kumppanuustalolla. Paikalla oli 12 yhdistyksen jäsentä. Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 25 Euroa ja yhteisöjäsenmaksu 200 Euroa.
Hallituksen kokoonpanoon tuli muutoksia, kun puheenjohtaja Kari Lahtinen ilmoitti, ettei ole käytettävissä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jouni Pitkonen ja Jounin tilalle varapuheenjohtajaksi valittiin Aki Ohtonen. Senni Soini nousi hallitukseen uutena jäsenenä.

Uuden hallituksen kokoonpano on:
Jouni Pitkonen, puheenjohtaja
Aki Ohtonen, varapuheenjohtaja
Rene Lehtonen
Antti Penttinen
Kirsi Pitkonen
Senni Soini

Toivotan uudelle hallitukselle onnea ja menestystä. Hallitus mahdollistaa operatiivisen toiminnan järjestämällä suotuisat olosuhteen ja rahoituksen tälle tärkeälle toiminnalle ja hälytysmiehistö puolestaan hoitaa avustus- ja pelastustehtävät.

Oli mielenkiintoista olla mukana, aikanaan aktiivimiehistössä ja myöhemmin hallituksessa, mutta nyt on aika antaa tilaa uusille tuulille.

Kari Lahtinen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
23.4.2020

Hyvät vesilläliikkujat,

Tammikuun blogin kirjoittamisen aikaan elettiin vielä normaaleja aikoja ja odotukset tulevasta veneilykaudesta olivat korkealla. Venemessuillakin pääsi käymään totuttuun tapaan, mutta sitten kaikki muuttui. Muutokset tulevat näkymään myös Meripelastusseuran asemien toiminnassa, niin merellä, kuin sisävesillä. Kaikki koulutus on siirtynyt nettin, eikä viikottaisia koulutustapahtumia järjestetä poikkeusolojen aikana. Vain miehistön taitoja ylläpitävää harjoittelua tehdään viikonloppuisin suoritettvissa partioajoissa. Pelastusalusten miehistöt pidetään minimissään. Meripelastusseuran, pelastuslaitoksen ja sairaanhoitopiirin ohjeistus on kerätty soveltuvin osin oman aktiivimiehistömme ohjeistuksesksi ja pelastusaluksissa on riittävä suojavarustus miehistölle. Miehistön pitäminen terveinä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme auttaa hätään joutuneita koko veneilukauden ajan. Oheisesta linkistä löytyvät Suomen Meripelastusseuran ja SPVn yhdellä laatimat ohjeet veneilijöille: https://meripelastus.fi/hameenlinna/533/.

Yleinen taloustilanne on kääntynyt jyrkkään laskuun laajalla rintamalla. Se tulee vaikuttamaan myös Järvipelastajien tulorahoitukseen merkittävästi. Meille jää iso aukko budjetoidun ja toteutuvan tulorahoituksen väliin. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että jäsenmaksut on maksettu ajallaan. Meillä on myös lyhytaikainen rahankeräyslupa: https://meripelastus.fi/hameenlinna/tule-mukaan-auttamaan/ ja jos sinulla tai tuttavillasion mahdollisuus tukea toimintaamme, olemme siitä erittäin kiitollisia, kuten myös lukuisat autetut veneilijät kauden aikana.

Kaikesta huolimatta toivotan onnistunutta veneilykautta kaikille. Pidetää maalasijärki mukana myös vesillä, pelastusliivit päällä ja noudatetaan viranomaisohjeistusta.

Kari Lahtinen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
8.1.2020

Oikein hyvää ja turvallista vuotta 2020. Juhlapyhien mentyä katseet kääntyvät jo kevättä ja uutta veneilykautta kohti. Venemessut ovat jo helmikuun 7.-16. Helsingin Messukeskuksessa, jossa voi käydä katsomassa ensikauden tulevia trendejä. Helmikuussa on myös toinen tapahtuma, 112-päivä, Hämeenlinnan paloasemalla 11.2. Hämeenlinnan Järvipelastajat ovat esittelemässä toimintaansa ja uutta pelastujettiä, joka saatiin hankittua aivan 2019 kauden lopulla. Jetti on jo pitkälle varusteltu, mutta vielä tarvitaan lisävarusteita, kuten jettilaituri, suojapeite ym. Rahantarve näihin on noin 3000 Euroa. Toimintamme laajetessa tarvimme lisää varusteita ja 2020 menobudjettimme on ennätys suuri 28000 Euroa. Sen kokoamiseen tarvitaan uusia tapoja varainhankintaan. Kanta-Hämeen Pelastuslaitos on meidän suurin rahoittajamme. Aktiivimiehistö tekee huomattavan määrän talkootyötä talvikautena, mutta sekään ei riitä. Tarvimme lisää tukijoita ja tähän työhön kannustan kaikkia jäseniämme. Värvätkää veneilevät tuttavanne liittymään jäseneksi Hämeenlinnan Järvipelastajiin, jäsenmaksu on 25 Euroa ja Trossijäsenmaksu 80 Euroa. Henkilöjäsenten liittyminen käy sujuvasti netissä https://meripelastus.fi/jasenyys/liittymislomakkeet/. Yhteisöjäseniä tarvitaan myös. Yhteisöjäsenmaksu on 200 Euroa vuodessa ja tavoitteemme on saada vähintään 10 yhteisöjäsentää vuosittain. Puhukaan omille työnantajillenne, yrityksille ja yhdistyksille, joissa asiotte. Liittyminen käy helpoimmin yhdistyksen messiosoitteen kautta: hameenlinna@messi.meripelastus.fi. Viestiin yrityksen/yhteisön nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja yhdyshenkilö, sekä mielellään hyväksyntä laskun lähettämiseen sähköpostin kautta.

Yhdistyksen hallitukseen tuli muutos syyskokouksessa ja uusi hallitus on:

Kari Lahtinen puheenjohtaja
Jouni Pitkonen varapuheenjohtaja
Antti Penttinen, sihteeri, rahastonhoitaja
Rene Lehtonen, koulutusvastaava
Kirsi Pitkonen, jäsen
Aki Ohtonen, jäsen

Palautetta ja ehdotuksia voi antaa kenelle tahansa hallituksen jäsenelle.

Kari Lahtinen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
1.10.2019

Veneilykausi 2019 alkaa useimpien veneilijöiden kohdalla kääntyä loppua kohti. Vielä on kuitenkin joukko sitkeitä säätäpelkäämättömiä vesilläliikkujia, jotka jatkavat harrastustaan jäiden tuloon asti. Hämeenlinnan Järvipelastajat ovat vielä apuna lokakuun loppuun. Marraskuun alussa pelastusalukset nostetaan talviteloille. Toimintamme ei lopu suinkaan siihen. Alukset huolletaan ja niihin tehdään tarvittavia uudistuksia. Miehistö kouluttautuu ja tärkeänä tehtävänä on varainkeruu seuraavaa kautta varten. Aktiivimiehistö tekee talkootyötä oman tointansa rahoittamiseksi. Marraskuussa joukko Hämeenlinnan Järvipelastajia pääsee koulutukseen Suomen Meripelastusseuran lippulaivalle Jenny Wihurille Suomenlahdelle, siitä tulee varmasti ikimuistoinen kokemus suurella, melkein 24 metrisellä, pelastusristeilijällä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on suurin rahoittajamme. Paitsi rahoitusta, saamme pelastuslaitokselta myös arvokasta koulutusta, mm pintapelastajat on koulutettu pelastuslaitoksen toimesta, ja myös tarvikkeita, kuten tänä kautena saimme uuden palopumpun, joka oli hyvin pian jo tositilanteessa maastopalon sammutustehtävässä. Myös yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa on kehittynyt suotuisasti. Esimerkkinä syyskuun alkupuolella saimme pelastuslaitoksen koulutusta öljyntorjuntaan ja vain muutama päivä myöhemmin tarvittiin öljypuomeja linnan edustalle.

Hämeenlinnan kaupunki teki yksivuotisen yhteistyösopimuksen Järvipelastajien kanssa. Toivomme, että yhteistyö jatkuu myös tulevina vuosina. Rahoituksen jatkuvuuden kannalta olisi hienoa, jos saisimme merkittävän määrän yhdistyksiä ja yrityksiä yhteisöjäseniksi. Yhteisöjäsenyys maksaa vain 200 Euroa vuodessa, mikä ei useimmille yrityksille ole iso raha, mutta riittävän isona joukkona yhteisöjäsenet toisivat toimintaamme jatkuvuutta.

Kausi on ollut vilkas. Tätä kirjoittaessa olemme suorittaneet 42 tehtävää, joista 16 on tullut hätäkeskuksen kautta. Ennätysvuonna 2018 oli 44 tehtävää, joista 13 hätäkeskuksen kautta. Elokuussa alkoi uusi tulokaskurssi, jonka tuloksena meillä on kolme uutta harjoittelijaa. Olemme saaneet myös ennätysmäärän uusia jäseniä. Nyt jäsenmäärämme on 154, joista 108 on Trossi-jäseniä.

Jouluun on vielä kolme kuukautta ja isänpäiväänkin puolitoista kuukautta, mutta hyvänä lahjavinkkinä veneilevälle isälle, puolisolle tai sukulaismiehelle voisi harkitaTrossi-jäsenyyden lahjoittamista. Sopii tietysti myös naispuoliselle kipparille. Trossi-jäsenyyden voi aloittaa vasta 1.1.2020 ja sen hinta on 80 Euroa vuodessa. Paikallisyhdistyksen jäsenyys tulee samaan hintaan ja me tietysti toivomme, että valitsette Hämeenlinnan Järvipelastajat. Liittyminen käy helposti netissä: https://meripelastus.fi/jasenyys/liittymislomakkeet/. Turvallista loppukautta kaikille veneilijöille. Nyt vesien viiletessä turvallisuusvarusteiden käyttö on entistäkin tärkeämpää. Vaaran uhatessa soittakaa 112 ja kiireettömissä tehtävissä 0800 302230, numero vastaa 31.10.2019 asti.

Veneilyterveisin,
Kari Lahtinen
puheenjohtaja