Blogi

SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
23.4.2020

Hyvät vesilläliikkujat,

Tammikuun blogin kirjoittamisen aikaan elettiin vielä normaaleja aikoja ja odotukset tulevasta veneilykaudesta olivat korkealla. Venemessuillakin pääsi käymään totuttuun tapaan, mutta sitten kaikki muuttui. Muutokset tulevat näkymään myös Meripelastusseuran asemien toiminnassa, niin merellä, kuin sisävesillä. Kaikki koulutus on siirtynyt nettin, eikä viikottaisia koulutustapahtumia järjestetä poikkeusolojen aikana. Vain miehistön taitoja ylläpitävää harjoittelua tehdään viikonloppuisin suoritettvissa partioajoissa. Pelastusalusten miehistöt pidetään minimissään. Meripelastusseuran, pelastuslaitoksen ja sairaanhoitopiirin ohjeistus on kerätty soveltuvin osin oman aktiivimiehistömme ohjeistuksesksi ja pelastusaluksissa on riittävä suojavarustus miehistölle. Miehistön pitäminen terveinä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme auttaa hätään joutuneita koko veneilukauden ajan. Oheisesta linkistä löytyvät Suomen Meripelastusseuran ja SPVn yhdellä laatimat ohjeet veneilijöille: https://meripelastus.fi/hameenlinna/533/.

Yleinen taloustilanne on kääntynyt jyrkkään laskuun laajalla rintamalla. Se tulee vaikuttamaan myös Järvipelastajien tulorahoitukseen merkittävästi. Meille jää iso aukko budjetoidun ja toteutuvan tulorahoituksen väliin. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että jäsenmaksut on maksettu ajallaan. Meillä on myös lyhytaikainen rahankeräyslupa: https://meripelastus.fi/hameenlinna/tule-mukaan-auttamaan/ ja jos sinulla tai tuttavillasion mahdollisuus tukea toimintaamme, olemme siitä erittäin kiitollisia, kuten myös lukuisat autetut veneilijät kauden aikana.

Kaikesta huolimatta toivotan onnistunutta veneilykautta kaikille. Pidetää maalasijärki mukana myös vesillä, pelastusliivit päällä ja noudatetaan viranomaisohjeistusta.

Kari Lahtinen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
8.1.2020

Oikein hyvää ja turvallista vuotta 2020. Juhlapyhien mentyä katseet kääntyvät jo kevättä ja uutta veneilykautta kohti. Venemessut ovat jo helmikuun 7.-16. Helsingin Messukeskuksessa, jossa voi käydä katsomassa ensikauden tulevia trendejä. Helmikuussa on myös toinen tapahtuma, 112-päivä, Hämeenlinnan paloasemalla 11.2. Hämeenlinnan Järvipelastajat ovat esittelemässä toimintaansa ja uutta pelastujettiä, joka saatiin hankittua aivan 2019 kauden lopulla. Jetti on jo pitkälle varusteltu, mutta vielä tarvitaan lisävarusteita, kuten jettilaituri, suojapeite ym. Rahantarve näihin on noin 3000 Euroa. Toimintamme laajetessa tarvimme lisää varusteita ja 2020 menobudjettimme on ennätys suuri 28000 Euroa. Sen kokoamiseen tarvitaan uusia tapoja varainhankintaan. Kanta-Hämeen Pelastuslaitos on meidän suurin rahoittajamme. Aktiivimiehistö tekee huomattavan määrän talkootyötä talvikautena, mutta sekään ei riitä. Tarvimme lisää tukijoita ja tähän työhön kannustan kaikkia jäseniämme. Värvätkää veneilevät tuttavanne liittymään jäseneksi Hämeenlinnan Järvipelastajiin, jäsenmaksu on 25 Euroa ja Trossijäsenmaksu 80 Euroa. Henkilöjäsenten liittyminen käy sujuvasti netissä https://meripelastus.fi/jasenyys/liittymislomakkeet/. Yhteisöjäseniä tarvitaan myös. Yhteisöjäsenmaksu on 200 Euroa vuodessa ja tavoitteemme on saada vähintään 10 yhteisöjäsentää vuosittain. Puhukaan omille työnantajillenne, yrityksille ja yhdistyksille, joissa asiotte. Liittyminen käy helpoimmin yhdistyksen messiosoitteen kautta: hameenlinna@messi.meripelastus.fi. Viestiin yrityksen/yhteisön nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja yhdyshenkilö, sekä mielellään hyväksyntä laskun lähettämiseen sähköpostin kautta.

Yhdistyksen hallitukseen tuli muutos syyskokouksessa ja uusi hallitus on:

Kari Lahtinen puheenjohtaja

Jouni Pitkonen varapuheenjohtaja

Antti Penttinen, sihteeri, rahastonhoitaja

Rene Lehtonen, koulutusvastaava

Kirsi Pitkonen, jäsen

Aki Ohtonen, jäsen

Palautetta ja ehdotuksia voi antaa kenelle tahansa hallituksen jäsenelle.

Kari Lahtinen
puheenjohtaja

 


SMPS Hämeenlinnan Järvipelastajat ry
Puheenjohtajan blogi
1.10.2019

Veneilykausi 2019 alkaa useimpien veneilijöiden kohdalla kääntyä loppua kohti. Vielä on kuitenkin joukko sitkeitä säätäpelkäämättömiä vesilläliikkujia, jotka jatkavat harrastustaan jäiden tuloon asti. Hämeenlinnan Järvipelastajat ovat vielä apuna lokakuun loppuun. Marraskuun alussa pelastusalukset nostetaan talviteloille. Toimintamme ei lopu suinkaan siihen. Alukset huolletaan ja niihin tehdään tarvittavia uudistuksia. Miehistö kouluttautuu ja tärkeänä tehtävänä on varainkeruu seuraavaa kautta varten. Aktiivimiehistö tekee talkootyötä oman tointansa rahoittamiseksi. Marraskuussa joukko Hämeenlinnan Järvipelastajia pääsee koulutukseen Suomen Meripelastusseuran lippulaivalle Jenny Wihurille Suomenlahdelle, siitä tulee varmasti ikimuistoinen kokemus suurella, melkein 24 metrisellä, pelastusristeilijällä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on suurin rahoittajamme. Paitsi rahoitusta, saamme pelastuslaitokselta myös arvokasta koulutusta, mm pintapelastajat on koulutettu pelastuslaitoksen toimesta, ja myös tarvikkeita, kuten tänä kautena saimme uuden palopumpun, joka oli hyvin pian jo tositilanteessa maastopalon sammutustehtävässä. Myös yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa on kehittynyt suotuisasti. Esimerkkinä syyskuun alkupuolella saimme pelastuslaitoksen koulutusta öljyntorjuntaan ja vain muutama päivä myöhemmin tarvittiin öljypuomeja linnan edustalle.

Hämeenlinnan kaupunki teki yksivuotisen yhteistyösopimuksen Järvipelastajien kanssa. Toivomme, että yhteistyö jatkuu myös tulevina vuosina. Rahoituksen jatkuvuuden kannalta olisi hienoa, jos saisimme merkittävän määrän yhdistyksiä ja yrityksiä yhteisöjäseniksi. Yhteisöjäsenyys maksaa vain 200 Euroa vuodessa, mikä ei useimmille yrityksille ole iso raha, mutta riittävän isona joukkona yhteisöjäsenet toisivat toimintaamme jatkuvuutta.

Kausi on ollut vilkas. Tätä kirjoittaessa olemme suorittaneet 42 tehtävää, joista 16 on tullut hätäkeskuksen kautta. Ennätysvuonna 2018 oli 44 tehtävää, joista 13 hätäkeskuksen kautta. Elokuussa alkoi uusi tulokaskurssi, jonka tuloksena meillä on kolme uutta harjoittelijaa. Olemme saaneet myös ennätysmäärän uusia jäseniä. Nyt jäsenmäärämme on 154, joista 108 on Trossi-jäseniä.

Jouluun on vielä kolme kuukautta ja isänpäiväänkin puolitoista kuukautta, mutta hyvänä lahjavinkkinä veneilevälle isälle, puolisolle tai sukulaismiehelle voisi harkitaTrossi-jäsenyyden lahjoittamista. Sopii tietysti myös naispuoliselle kipparille. Trossi-jäsenyyden voi aloittaa vasta 1.1.2020 ja sen hinta on 80 Euroa vuodessa. Paikallisyhdistyksen jäsenyys tulee samaan hintaan ja me tietysti toivomme, että valitsette Hämeenlinnan Järvipelastajat. Liittyminen käy helposti netissä: https://meripelastus.fi/jasenyys/liittymislomakkeet/. Turvallista loppukautta kaikille veneilijöille. Nyt vesien viiletessä turvallisuusvarusteiden käyttö on entistäkin tärkeämpää. Vaaran uhatessa soittakaa 112 ja kiireettömissä tehtävissä 0800 302230, numero vastaa 31.10.2019 asti.

Veneilyterveisin,
Kari Lahtinen
puheenjohtaja